Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επανέρχεται ο θεσμός των μετεξεταστέων στη Β' Λυκείου

Υπέκυψε τελικά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις πιέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και όλης της κοινωνίας που με αγανάκτηση βλέπει τρία χρόνια τώρα το μορφωτικό δικαίωμα για χιλιάδες παιδιά να συνθλίβεται κάτω από το βάρος της μεταρρύθμισης, και χτες ανακοίνωσε την οριστική επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων μόνο για τη Β' τάξη του ενιαίου λυκείου. Ωστόσο, η κίνηση αυτή του υπουργείου Παιδείας δεν απαντά στις διεκδικήσεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών και δεν αναιρεί την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των εξετάσεων για τις αρχές Σεπτέμβρη. Ο θεσμός των μετεξεταστέων είχε ισχύσει και τις δύο προηγούμενες χρονιές, καθώς το υπουργείο Παιδείας τον είχε επαναφέρει μόνο για κάθε χρονιά χωριστά, ενώ αρνούνταν την παγίωση της ρύθμισης. Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου επικαλέστηκε χτες εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λόγους για την απόφαση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «παρά το μικρό ποσοστό αποτυχίας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στη Β' Λυκείου ένα εκπαιδευτικό σύστημα, για λόγους όχι μόνον εκπαιδευτικούς, αλλά και κοινωνικούς, οφείλει να εξαντλεί υπέρ των μαθητών κάθε δυνατότητα μη αποκλεισμού και βελτίωσης της θέσης τους». Το παραπάνω έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του υπουργείου, η οποία έχει ήδη εξωθήσει εκτός λυκείου περίπου 60.000 μαθητές, ενώ ένας στους τέσσερις μαθητές εγκαταλείπει πια κάθε μορφής εκπαίδευση πριν από τα 18 του χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό των απορριφθέντων μαθητών στη Β' Λυκείου έφτασε στο 7.55%, ένα ποσοστό το οποίο κατανέμεται άνισα ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της χώρας, με τις εργατοσυνοικίες, τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας να σημειώνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Μάλιστα, εμφανίστηκε και το φαινόμενο Λύκεια να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να συγκροτήσουν Γ' Λυκείου την επόμενη χρονιά, λόγω έλλειψης μαθητών.

Το μέτρο της επαναφοράς των μετεξεταστέων του Σεπτέμβρη, αφήνει αλώβητη την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και δεν απαντά στο αίτημα για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το ενιαίο δημόσιο και δωρεάν ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό σχολείο για όλους. Και η επανεξέταση του Σεπτέμβρη δεν είναι ικανή από μόνη της, για να καλλιεργήσει αυταπάτες για την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής που σπρώχνει κατά χιλιάδες τους μαθητές στα φροντιστήρια ή εκτός σχολείου, αφού έχει μετατρέψει το λύκειο σε προθάλαμο των ΑΕΙ. Πραγματική βελτίωση είναι η αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' και Γ' Λυκείου.

Δήλωση Αρσένη

Ως «χτυπήματα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση 1996 - 2000» και «πλήγμα στην αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης» χαρακτήρισε με δήλωσή του χτες βράδυ την απόφαση για επαναφορά του θεσμού επανεξέτασης ο πρώην υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, ο οποίος εκφράζει την προσωπική του άποψη για το τι είναι καλό για το «μέλλον της νέας γενιάς». Ο πρώην υπουργός Παιδείας καλεί την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ενισχυτική διδασκαλία, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και αναβάθμιση των σχολείων με χαμηλή επίδοση «παρά τις γνωστές πιέσεις, με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θέλουμε το σχολείο να γίνει ένα ατέλειωτο φροντιστήριο! (2014-12-03 00:00:00.0)
Δεν αρκεί η επαναφορά των μετεξεταστέων (2001-08-03 00:00:00.0)
Επιχαίρει για την ταξική εκκαθάριση στην παιδεία (2001-08-02 00:00:00.0)
Προσπάθεια συγκάλυψης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (1999-07-31 00:00:00.0)
Φταίνε οι μαθητές που ζητούν να σπουδάσουν! (1999-07-27 00:00:00.0)
ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ (1999-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ