Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φταίνε οι μαθητές που ζητούν να σπουδάσουν!

Προκλητικός ισχυρισμός Αρσένη, που ομολογεί πως η κυβέρνηση επιδιώκει να στρέψει με το ζόρι τα νέα παιδιά στην ημιμόρφωση των τεχνικοεπαγγελματικών σχολών. Οι μαθητές πάντως προετοιμάζουν την αγωνιστική τους απάντηση

"Κρανίου τόπος" χαρακτηρίζεται ήδη η εικόνα που έχει δημιουργήσει στα Λύκεια της χώρας η "μεταρρύθμιση". Αγανάκτηση και αγωνία νιώθουν μαθητές και γονείς βλέποντας τα αποτελέσματα της εξεταστικής σφαγής των 16άρηδων, που έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρούς φραγμούς στο δρόμο για τη μόρφωση. Οι μαθητές πάντως δε φαίνονται διατεθειμένοι να περιμένουν πόσοι από τους συμμαθητές τους αποθαρρημένοι θα εγκαταλείψουν το λύκειο χάριν της μισοκατάρτισης των ΤΕΕ και από τώρα ετοιμάζουν την αγωνιστική απάντησή τους. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας έχει ήδη καλέσει τα συντονιστικά να συνεδριάσουν με την έναρξη της χρονιάς για να αποφασίσουν για νέους μεγάλους αγώνες.

Τα στοιχεία φτάνουν καθημερινά για να επιβεβαιώσουν τη διάσταση που έχει πάρει η εξεταστική σφαγή. Στο 49% έφτασε το ποσοστό των μετεξεταστέων στη Χαλκιδική, ενώ τα στοιχεία από την Αττική δείχνουν, με διαφοροποίηση ανάμεσα στα σχολεία, μεγάλα ποσοστά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο 3ο ΕΛ Π. Φαλήρου από τους 80 μαθητές έμειναν μετεξεταστέοι οι 24 (30%), στο 4ο ΕΛ Π. Φαλήρου έμεινε μετεξεταστέο το 27% και μάλιστα σύμφωνα με εκπαιδευτικούς σε πολλά μαθήματα, στο 1ο ΕΛ Χολαργού από τους 99 οι 22 (22.2%), 3ο ΕΛ Χολαργού από τους 108 έμειναν οι 25 (23.1%), στο 13ο Γούβας Αθήνας από τους 106 έμειναν οι 27 (25.4%), στο 17ο Λύκειο Αθήνας από τους 50 παραπέμπονται οι 10 (20%).

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Κυριακής επιβεβαιώνει ότι η συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών που θα τελειώνουν το λύκειο είναι συνειδητή επιλογή και όχι "παράπλευρη απώλεια" από τη μεταρρύθμιση, επικαλούμενος το παράδειγμα των όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη. "Μην ξεχνάτε ότι στην Ευρώπη το 70% περίπου προσανατολίζεται στα ΤΕΕ και το 30% στα λύκεια. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίστροφο", είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ανάμεσα σε άλλα ότι το ποσοστό αποτυχίας από το ένα τρίτο των λυκείων δεν απέχει πολύ από το αντίστοιχο του παρελθόντος, από την άλλη όμως επέρριψε ευθύνες στους εκπαιδευτικούς για την αποτυχία. Για μια ακόμα φορά, σε πιο ήπιους τόνους όμως, αμφισβήτησε την ταξικότητα των μέτρων, λέγοντας ότι "δε θέλω να ισοπεδώσω τις κοινωνικές παραμέτρους, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ο βασικός συντελεστής είναι η δουλιά μέσα στην τάξη". Πάντως για μια ακόμα φορά δεν άφηνε περιθώρια αλλαγών στη "μεταρρύθμιση".

Εχοντας ήδη ολοκληρωθεί η αποστολή των αποτελεσμάτων της Β Λυκείου στα σχολεία, η εικόνα επιβεβαιώνει ότι το ποσοστό αποτυχίας προσεγγίζει το 30% και σε πολλές περιοχές το ξεπερνά κατά πολύ. Από τα αποτελέσματα φαίνεται η μεγάλη διάσταση ανάμεσα σε σχολεία, συνοικίες, πόλεις και σε νομούς προς όφελος των οικονομικά ανεπτυγμένων, ενώ η παραγωγική συρρίκνωση, η ανεργία σε άλλες περιοχές συμπίπτει σχεδόν πάντα με υψηλά ποσοστά μετεξεταστέων.

Κάλεσμα νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που αποδείχτηκε "σφαγείο" και βάζει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, απευθύνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ.Αφορμή τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας σε πολλά σχολεία της Εύβοιας, π. χ. στη Β Λυκείου στο 4ο Λύκειο Χαλκίδας το 77.5% των μαθητών παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη, ενώ στις λυκειακές τάξεις των Στύρων το ποσοστό των αποτυχόντων έφτασε στο... 100%. Ακόμα χειρότερη, επισημαίνει το ΝΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας, είναι η κατάσταση στην Α Λυκείου όπου ο ένας στους δύο μαθητές απορρίφθηκε.

Δυστυχώς, καταλήγει η ανακοίνωση, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες - που πάλι δικαιώθηκαν και πάλι επαληθεύτηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ και της νεολαίας του -ήταν αυτοί που μίλησαν για εξετάσεις - σφαγή, για κατάργηση της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Από το Σεπτέμβρη όμως το μαθητικό κίνημα θα αναζωπυρωθεί και οι αγώνες θα φτάσουν στο αποκορύφωμα παρά τα κατασταλτικά μέτρα και τις απειλές της κυβέρνησης. Οι μαθητές θα ξαναβγούν στους δρόμους για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία για όλους, ενιαίο 12χρονο σχολείο κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ