Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ
Να ποιοι συντηρούν την παρανομία!

Η έρευνα του "Ρ" στην παραλία συνεχίζεται. Στον κυριακάτικο "Ρ", αποκαλύψαμε το περιεχόμενο δύο ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ επιχειρηματιών και Διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά. Στα ιδιωτικά συμφωνητικά, η Διοίκηση του ΕΑΚΝ/ΑΚ - υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπουργείο Πολιτισμού - δήλωνε πρόθυμη να βοηθήσει τους επιχειρηματίες στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για τη λειτουργία των καταστημάτων. Ετσι, η εμπλοκή της κυβέρνησης στις αυθαιρεσίες της παραλίας είναι ξεκάθαρη.

Σήμερα, ο "Ρ" φέρνει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που επιβεβαιώνει αυτή την εμπλοκή. Πρόκειται για έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών και, συγκεκριμένα, της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο έχει σταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία της Νομαρχίας Πειραιά από το Νοέμβρη του 1990!!! Γεγονός, που αποδεικνύει πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι απαγορεύεται με νόμο η παραχώρηση κομματιών του Αθλητικού Κέντρου σε ιδιώτες! Παρ' όλα αυτά και ενώ γνωρίζουν την παρανομία, επιτρέπουν στη Διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου να προχωρά σε συμβάσεις με επιχειρηματίες, με τις οποίες ξεπουλιέται η παραλία.

* * *

Φως στις παρανομίες της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, ρίχνει ένα έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ".

Το έγγραφο είναι της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό αποκαλύπτεται και ο πραγματικός ένοχος της αυθαιρεσίας στην παραλία. Σύμφωνα με το έγγραφο - που το ίδιο το υπουργείο χαρακτηρίζει εσωτερικής φύσεως - η εκμίσθωση χώρου του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά μπορεί να γίνει μόνο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτη!!! Δηλαδή, η παραχώρηση σε ιδιώτες κομματιών του αθλητικού κέντρου σε επιχειρηματίες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ!

Η κυβέρνηση το ξέρει. Το γνωρίζουν και τα συναρμόδια υπουργεία! Το ξέρει και η νομαρχία, στην οποία έφτασε το παραπάνω έγγραφο. Μάλιστα, αποδέκτες του εγγράφου ήταν και η ΓΓΑ και η Διοίκηση του ΕΑΚΝ. Κι όμως, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο και να δώσει τέρμα στο καθεστώς παρανομίας που επικρατεί στην παραλία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι παραχωρήσεις κομματιών γης για να χτιστούν σκυλάδικα!

Να σημειώσουμε ότι η παραλία του Αγίου Κοσμά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με απόφασή του (4977/17.4.1959), την παραχώρησε στη ΓΓΑ. Στη συνέχεια, η ΓΓΑ, με απόφασή της (5580/22.6.59), ίδρυσε το ΕΑΚΝ, στο οποίο και παραχώρησε τη συγκεκριμένη έκταση.

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ιδιοκτήτης του αθλητικού κέντρου, στάλθηκε στη Νομαρχία Πειραιά το Νοέμβρη του '90.Αφορμή ήταν η εκμίσθωση της παραλίας του Αγίου Κοσμά στον εφοπλιστή Ρέστη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το έγγραφο: Η παραχώρηση της παραλίας του Αγίου Κοσμά στη ΓΓΑ:

"...έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών, που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από την ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτη"!

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας) έχει χαρακτήρα οδηγίας προς τη Νομαρχία Πειραιά - Κτηματική Υπηρεσία και στάλθηκε στις 23 Νοέμβρη 1990 (Αρ. Πρωτ. 1070808/5934/Β0010). Παρ' όλα αυτά, η παραλία παραχωρήθηκε σε ιδιώτη το Δεκέμβρη του '94 για 12 χρόνια αντί ενοικίου 1,5 εκατομμύριο το μήνα, κατά παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 1070/1980.

Το υπουργείο επικαλείται τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 1070/80 (ΦΕΚ 204/6.9.80), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "χώροι ανήκοντες κατά κυριότητα ή χρήσιν εις τη ΓΓΑ δύνανται να παραχωρούνται κατά χρήσιν άνευ ανταλλάγματος εις τα εποπτευόμενα υπ' αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου της περιοχής, κατόπιν αποφάσεως του αρμοδίου επί θεμάτων Αθλητισμού υπουργού".

"Υστερα από τα πιο πάνω, συνεχίζει η οδηγία, είναι σαφές ότι, εφόσον η παραχώρηση προς την ΓΓΑ έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου, δηλαδή μόνο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από την ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση από ιδιώτη".

Το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία ζητούσε οδηγίες σχετικά με το δικαίωμα της ΓΓΑ να εκμισθώσει σε τρίτο, χώρο που της έχει παραχωρηθεί μόνο για αθλητικούς σκοπούς.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι με αφορμή την αίτηση της εταιρίας για έκδοση αδειών, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να της γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του δήμου προς το υπουργείο, η αρμόδια υπηρεσία δεν το έκανε, με τη δικαιολογία ότι οι οδηγίες αυτές είναι εσωτερικής φύσεως και δε χορηγούνται σε τρίτους!

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ