Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο μέτωπο παιδείας, τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνάντησή της με αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ

Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της Παιδείας και ιδιαίτερα το πρόβλημα του καθεστώτος των προσλήψεών τους, έθεσε κατά τη χτεσινή συνάντησή της με την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ).

Η αντιπροσωπεία, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που όπως τόνισαν "υποχώρησε" στα αιτήματα και στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, για προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω του ΑΣΕΠ. Η Αλ. Παπαρήγα αφού ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις γενικότερες θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, το νέο νόμο για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αναφέρθηκε στην πάγια θέση του ΚΚΕ για την ύπαρξη αποκλειστικά και μόνο σύγχρονου, δημόσιου και δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής παιδείας,επισημαίνοντας ότι και μόνο η ύπαρξή της αποτελεί κραυγαλέα ένδειξη για το γεγονός της ταξικής παιδείας και του μεγάλου κόστους της για τα λαϊκά στρώματα.

Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η ΓΓ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα με αυτό που ισχύει για το δημόσιο, ώστε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μη δέχονται την ασυδοσία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που στη μεγάλη πλειοψηφία της λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια στον σημαντικό αυτό κοινωνικό τομέα. "Η εξίσωση των εργασιακών σχέσεων, είπε η Αλ. Παπαρήγα, είναι θέση αρχής για το ΚΚΕ, για όσο διάστημα ισχύει το σημερινό άθλιο καθεστώς στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως υπάρχει θετικό εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο, ούτε πολύ περισσότερο ότι το ΚΚΕ νομιμοποιεί το σημερινό καθεστώς προσλήψεων στον δημόσιο τομέα ή στο σύστημα της λεγόμενης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών".

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε επίσης την αντιπροσωπεία για τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει σταδιακά την πλήρη αποδέσμευση του πτυχίου του εκπαιδευτικού από το επάγγελμα και το δικαίωμα της επαγγελματικής αποκατάστασης. "Το μέτρο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει τη στρατηγική πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την επέκταση της ιδιωτικής παιδείας, τη συγκέντρωση δύναμης σε μεγάλα επιχειρηματικά εκπαιδευτήρια που ασκούν και θα ασκήσουν και στο μέλλον πολιτική πυγμής και συμφερόντων στο συνολικό χώρο της παιδείας.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος προκειμένου οι εκπαιδευτικοί, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να ενημερώσουν πλατιά το λαό για τις επικίνδυνες αναδιαρθρώσεις στο χώρο της παιδείας, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες στη διαμόρφωση ενός στέρεου και σωστά προσανατολισμένου ενιαίου μετώπου παιδείας μαζί με τα συνδικάτα και γενικότερα τους εργαζόμενους και τη νεολαία" κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ