Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος η «σταθερότητα του συστήματος»

Αυτό εξυπηρετούν οι προωθούμενες αλλαγές σε Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να υπηρετήσει, μέσα από αλλαγές που εισηγείται στο Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο κ.λπ., ευρύτερες ανάγκες του συστήματος, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Ο Δ. Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΣΚΑΪ» χτες, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, απάντησε σε όσους εγείρουν ανησυχίες για τη σταθερότητα, κυβερνητική και κοινοβουλευτική, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν τίθεται σε κίνδυνο, αλλά ενισχύεται. «Εχουμε αποδυθεί σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να διαμορφώσουμε μια κατάσταση σταθερότητας και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και να μπούμε σε μια διαδικασία ανάπτυξης (...) Αυτή η λογική ότι ο εκλογικός νόμος οδηγεί σε ακυβερνησία, από θεωρητική και πρακτική άποψη είναι έωλη. Πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να συγκροτήσουμε ένα δημόσιο σύστημα (...) ώστε το Δημόσιο να λειτουργεί στα βασικά του ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές. Πρέπει να διαμορφώσουμε και τη θεσμική μνήμη του Δημοσίου, αλλά και να μάθουμε από άλλες προηγμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, που επί ενάμισι χρόνο δεν είχε κυβέρνηση αλλά μπορούσε η χώρα και λειτουργούσε στα βασικά. Η απλή αναλογική δεν δημιουργεί ακυβερνησία, αλλά αναδιατάσσει το πολιτικό σύστημα. Αρχίζουν και διαμορφώνονται συνασπισμοί ή παρατάξεις ευρύτερου πολιτικού ή ιδεολογικού ενδιαφέροντος και αυτές δίνουν κυβερνήσεις τέτοιου χαρακτήρα και κυβερνήσεις συνεργασίας, με σαφές πρόγραμμα και όχι με εκλογικές συγκολλήσεις και κάνουν πιο ευκρινές για τον πολίτη ψηφοφόρο το τι ψηφίζει, ποιο πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί. Αν αυτό μπει και δίπλα με τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, τότε έχεις βόμβα στο προηγούμενο πολιτικό σύστημα, στο παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο με μπόνους κ.λπ. εξασφάλιζε σε πολιτικά κόμματα αυτοδυναμία, αλλά δεν εξασφάλιζε καμία σταθερότητα στη χώρα» ήταν η δήλωσή του.

Ο Δ. Βίτσας όχι μόνο επέμεινε να χαρακτηρίζει απλή αναλογική ένα σύστημα που διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή, αλλά αναπαρήγαγε επικίνδυνες απόψεις, λέγοντας: «Αν το ζήτημα μπαίνει για το 3% για την είσοδο στη Βουλή, να βγει θαρρετά ένα κόμμα και να πει ότι μια πολιτική δύναμη η οποία θα συγκεντρώνει το 0,17% θα πρέπει να είναι στη Βουλή. Πέρα από άλλους λόγους που υπάρχουν ειδικά στην Ελλάδα και που έχουν δημιουργήσει ένα επίπεδο ευρύτατης συμφωνίας για ένα ποσοστό εισόδου γύρω στο 3%».

Σε συνέντευξή της «Στο Κόκκινο», η Ράνια Σβίγκου κάλεσε το ΚΚΕ να ξεκαθαρίσει την ήδη ξεκάθαρη θέση του! «Επειδή αναφέρθηκα και στο ΚΚΕ, νομίζω ότι και αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του και θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς μπορεί να γίνει πραγματικότητα και μπορεί να γίνει πραγματικότητα και με τη δική του ψήφο» υποστήριξε, αποκρύπτοντας ότι πραγματική απλή αναλογική με διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει, ζήτημα στο οποίο το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ