Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ωρες Βυζαντίου» στο Μυστρά

Στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά εγκαινιάζεται αύριο, στις 7:30μμ, η σημαντική σπονδυλωτή έκθεση «Ωρες Βυζαντίου», που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Γενάρη 2002 και η οποία παράλληλα θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες: Σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο ξεδιπλώνεται η έκθεση «Η βυζαντινή πόλη: το παράδειγμα του Μυστρά», ενώ πληροφοριακές πινακίδες σε επιλεγμένα σημεία παρέχουν στοιχεία για την οργάνωση της πόλης, την ανάπτυξη της οχύρωσής της, την κυκλοφορία, την ύδρευση, το διοικητικό της κέντρο, τα μοναστήρια και τις κατοικίες της. Ορισμένοι χώροι (ισόγεια οικιών, μαγειρείο παλατιών) έχουν επιλεγεί για να δώσουν μια ιδέα της εσωτερικής μορφής των οικημάτων, με αναπαράσταση της επίπλωσης και της οικοσκευής. Στο ισόγειο των παλατιών παρουσιάζεται η ενότητα «Η οικοδόμηση μιας βυζαντινής πόλης - Η φροντίδα και η συντήρησή της σήμερα», που αναφέρεται στα οικοδομικά επαγγέλματα του παρελθόντος και στις σύγχρονες προσπάθειες συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο Μουσείο Μυστρά παρουσιάζεται η έκθεση «Βυζάντιο και Δύση: η εμπειρία ενός υστεροβυζαντινού αστικού κέντρου», που αναφέρεται στη σχέση της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τη μεσαιωνική Δύση από 13ο έως το 15ο αιώνα και ανιχνεύει όψεις της καθημερινής ζωής, όπως η αμφίεση, η καλλιτεχνική παραγωγή του Μυστρά, καθώς και η δράση σημαντικών πνευματικών μορφών που έζησαν στο Δεσποτάτο του Μορέως και συμμετείχαν στην πορεία προς την Αναγέννηση. Μεταξύ των εκθεμάτων, το σπάνιο ενδυματολογικό σύνολο, που εκτίθεται για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής του στο Μουσείο της Γενεύης, και πέντε χειρόγραφα, από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, την Αμβροσιανή του Μιλάνου και τη Συλλογή Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασιάς και Σπάρτης. Τα δύο χειρόγραφα από τη Βενετία ανήκουν στην περίφημη Βιβλιοθήκη του Ελληνα πλατωνικού φιλοσόφου Βησσαρίωνα, που ο ίδιος δώρισε στη Βενετία και αποτέλεσε τον πυρήνα της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης.

Παράλληλα, στο ναό του Αγίου Γεωργίου Μυστρά θα παρουσιαστεί η εικαστική παρέμβαση του Γιώργου Νικολαΐδη με τίτλο «Μνήμη», σε μια προσπάθεια διαλόγου του βυζαντινού Μυστρά και της τέχνης που αντιπροσωπεύει, με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία (Αύγουστος - Οκτώβρης).

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Ωρες Βυζαντίου» θα ακολουθήσει συναυλία με τους Ελλη Πασπαλά, Ντέιβιντ Λιντς και Σταύρο Λάντσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ