Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κάρτερ

Νέα περιθώρια «παρέμβασης» για τα αμερικανικά στρατεύματα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο Αφγανιστάν βρέθηκε προχτές ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, σε μια αιφνιδιαστική στάση που έγινε λίγες μέρες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως θα είναι πιο ενισχυμένη η στρατιωτική δύναμη που θα παραμείνει στη χώρα το 2017 (8.400 αντί για 5.500).

Ο Κάρτερ εξήγησε ότι η επίσκεψή του αφορούσε την επέκταση των αρμοδιοτήτων του διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων Τζον Νίκολσον, ζητήματα που αφορούν τη δέσμευση για οικονομική ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και γενικά την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων έως το 2017.

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα για άμεση «παρέμβαση» κατά των «Ταλιμπάν», χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν πρώτα να δεχτούν επίθεση (όπως προβλεπόταν με βάση τη συμφωνία που τώρα ανατρέπεται) και χωρίς να περιμένουν να τους το ζητήσουν οι αφγανικές δυνάμεις. Ετσι, αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία (και στρατιωτικών) κινήσεων σε μια περιοχή που, παρά τις διακηρύξεις περί «νίκης κατά των Ταλιμπάν», παραμένει πεδίο σφοδρών αναμετρήσεων και φονικών αντιλαϊκών σχεδιασμών. Οι 8.400 στρατιώτες που θα μείνουν στη χώρα θα παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση και «στήριξη» στους Αφγανούς, ανέφερε.

«Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά μαζί με τις αφγανικές δυνάμεις, για να τελειώσουμε την αποστολή που ξεκινήσαμε», τόνισε ο Κάρτερ.

Κατά τα άλλα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αφγανό Πρόεδρο Ασράφ Γάνι, ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στη σημασία που έχουν (και για «τη συνέχιση της διεθνούς αρωγής») οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομία και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, εννοώντας ασφαλώς μέτρα που θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση των μονοπωλίων στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ