Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αμερικανο-ρωσικές «διαβουλεύσεις»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα αναμένεται να μετατοπιστεί σήμερα το επίκεντρο των εξελίξεων στη Συρία. Η προγραμματισμένη επίσκεψη για σήμερα στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προβλέπει πολύωρες διαβουλεύσεις όχι μόνον με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και «ενημέρωση» του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τα όποια αποτελέσματα της συνάντησής τους σε σχέση με τη Συρία, την Ουκρανία και ζητήματα που αφορούν τις «διμερείς σχέσεις».

Οι νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, σε σχέση με όσα «κομίζει» σήμερα στις διπλωματικές «αποσκευές» του εν σχέσει με τη Συρία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες βδομάδες αναφορικά με μία «τελευταία καλή πρόταση» της κυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πριν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Γενάρη του 2017, για στρατιωτική και άλλη συνεργασία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα σε σχέση με την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», του «Μετώπου Νούσρα» και άλλων οργανώσεων. Οι ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους στους τομείς των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών επιχειρήσεων έναντι των τζιχαντιστών φέρεται πως ζητούν τουλάχιστον δύο πράγματα: α) Την «προστασία» των αντικαθεστωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και β) την έναρξη της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Η παρέμβαση της Συρίας στον ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε: «Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή απαιτεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει μέτρα για να αναγκάσει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα Υψίπεδα του Γκολάν και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ που είχαν ψηφιστεί το 1967 και το 1981». Επίσης, κατήγγειλε το Ισραήλ για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ άλλων και σε βάρος των ανθρώπων που ζουν στο Γκολάν μέσω των παράνομων, αυξανόμενων εβραϊκών εποικισμών, της κλοπής του φυσικού πλούτου, του νερού και του πετρελαίου της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ