Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσδοκίες από την προθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην προθυμία της αμερικανικής πλευράς να βοηθήσει στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη (νέα, πολλοστή για φέτος) προχτεσινή επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι στη συνάντηση που είχε με την Νούλαντ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε έμφαση στις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών ειδικά στο Περιουσιακό και σε θέματα διακυβέρνησης της επανενωμένης Κύπρου. Μάλιστα, όλα τα κυπριακά δημοσιεύματα τόνιζαν ότι η κυπριακή πλευρά ζήτησε από την Νούλαντ να λειτουργήσει ως «αγγελιοφόρος» στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το σύνθετο και επικίνδυνο για τους λαούς «παζάρι» που διευρύνεται γύρω από το Κυπριακό, στο φόντο ευρύτερων διεργασιών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (βλ. σχέδια για ενεργειακές μπίζνες και συμμαχίες με όχημα την «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ). Κατά τα άλλα, ο Ν. Αναστασιάδης φέρεται να επανέλαβε στην αμερικανική πλευρά τη διαφωνία της Λευκωσίας με τη διατήρηση των εγγυήσεων και την παρουσία στρατευμάτων.

Μέσα στον Ιούλη, αναμένονται τρεις ακόμα συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί. Μάλιστα στις 29 Ιούλη θα συζητηθούν για πρώτη φορά τα κεφάλαια των εγγυήσεων, της ασφάλειας και του Εδαφικού.

Δηλώσεις Ακιντζί

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον Ν. Αναστασιάδη είπε πως στις συζητήσεις για την Οικονομία, συζητιέται να μην υπάρξει μακρά μεταβατική περίοδος, πως στόχος είναι να υπάρξει άμεσα ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στις δύο πλευρές και ίδιες συνθήκες «ανταγωνιστικότητας». Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2016, κατέληξε μεταξύ άλλων ο Μουσταφά Ακιντζί που δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ «σημαντικό παράγοντα στη διεθνή κοινότητα» και να εμφανίσει ως ευκαιρία το ότι ...η παρούσα διακυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συνεισφέρει σε μια λύση του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχε και ο απεσταλμένος της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ, με δεδομένη και την προσπάθεια των Βρυξελλών να ενισχύσουν τον αυτοτελή τους ρόλο σε όλες τις εξελίξεις της γύρω περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλεί σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης (2019-02-08 00:00:00.0)
Αναζήτηση ισορροπιών για «να μη χαθεί η ευκαιρία» (2017-05-13 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η κινητικότητα των ΗΠΑ (2016-12-15 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση σήμερα (2016-08-23 00:00:00.0)
Στο «στόχαστρο» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων (2015-09-16 00:00:00.0)
Αναμένονται οι «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» (2015-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ