Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλεί σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλείται σήμερα από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο την ενημέρωση για τις πρόσφατες συναντήσεις με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, οι οποίες σηματοδοτούν τη νέα προσπάθεια επανεκκίνησης του παζαριού στο Κυπριακό στη βάση της διχοτομικής «λύσης» των «δύο συνιστώντων κρατών». Αυτό σημαίνει η συνεχής ουσιαστικά αναγνώριση των δεδομένων τα οποία έχει δημιουργήσει η τουρκική κατοχή του 1/3 του νησιού. Οπως όλα δείχνουν, οι προετοιμασίες που γίνονται τώρα αποσκοπούν στο να αποσαφηνιστούν οι όροι των διαπραγματεύσεων που προγραμματίζεται να ξαναρχίσουν τον Ιούνη, μετά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές στην κυπριακή Προεδρία, η συνάντηση Αναστασιάδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, που έχει συμφωνηθεί να γίνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, θα είναι άτυπη, ωστόσο επιδιώκεται να υπάρξει αποσαφήνιση σε ένα βασικό «τρίπτυχο» - τα σημεία σύγκλισης, συναντίληψης και διαφορών. Σημειώνεται επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμείνει στα ζήτημα της «ασφάλειας» και των «εγγυήσεων» και πριν τον Ιούνη θα ζητήσει τη γραπτή τοποθέτηση της Τουρκίας πάνω στο λεγόμενο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την «πολιτική ισότητα» με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όρος που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Οπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο DHA, η Λουτ, που θα έχει επαφές με τις «εγγυήτριες δυνάμεις» (Τουρκία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία), προετοιμάζει ένα «κοινό έγγραφο» με «αμοιβαίες υποχωρήσεις». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζίου, σε γραπτή ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση στα τέλη Φλεβάρη, κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να έρθει «με γεμάτα χέρια», ενώ σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ο Ακιντζί θα θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα της «αποκέντρωσης των εξουσιών» και της «πολιτικής ισότητας».

Ενδιαφέρον έχει πάντως και η συμβολική και προκλητική κίνηση που έκανε η «Βουλή» του ψευδοκράτους να στείλει στην ΕΕ αντιπροσωπεία της, απαιτώντας στις επικείμενες ευρωεκλογές, από τις 6 έδρες ευρωβουλευτών της Κύπρου, οι 2 να προέρχονται από το ψευδοκράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ