Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2019»
Σημαντική επιβράδυνση με πολλαπλούς παράγοντες «κινδύνων»

Eurokinissi

Τάσεις συγχρονισμένης επιβράδυνσης στις οικονομίες της Ευρωζώνης όσο και συνολικά στην ΕΕ καταγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές Προβλέψεις 2019», ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και των «κινδύνων» που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία με φόντο και τους οξυμένους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις χαρακτηριστικά τόνισε: «Οι προβλέψεις μας αναθεωρούνται προς τα κάτω, ιδίως για τις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Η εν λόγω αναθεώρηση αντικατοπτρίζει εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως στην Κίνα».

Την ίδια ώρα, στους «εξωτερικούς παράγοντες» έρχονται να προστεθούν και οι κίνδυνοι από τυχόν νέο κύκλο κλυδωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Μεταξύ αυτών η έκθεση σημειώνει:

-- «Οι ανησυχίες σχετικά με το δίπολο "τραπεζών - κρατών" και τη βιωσιμότητα του χρέους κάνουν πάλι την εμφάνισή τους σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ», που εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο νέου κύκλου κλυδωνισμών στις τράπεζες καθώς και στα κρατικά χρέη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα πακέτα διασώσεων. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα προσλάβει επιθετικότερους ρυθμούς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

-- «Η αβεβαιότητα έκαμψε την εμπιστοσύνη και η παραγωγή σε ορισμένα κράτη - μέλη επηρεάστηκε αρνητικά από προσωρινούς εγχώριους παράγοντες». Οπως σημειώνει η Κομισιόν, οι «αρνητικοί», «συγκυριακοί παράγοντες» αφορούν κατά κύριο λόγο την Ευρωζώνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διαταραχές στην παραγωγή αυτοκινήτων, οι κοινωνικές εντάσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, δείχνοντας με σαφή τρόπο τις περιπτώσεις της Γερμανίας (αυτοκινητοβιομηχανία), της Γαλλίας και της Ιταλίας αντίστοιχα.

-- Η πιθανότητα ενός «μη ομαλού Brexit», που δημιουργεί «πρόσθετη αβεβαιότητα».

-- Η οικονομική δραστηριότητα μετριάστηκε το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

-- Η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν.

-- Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και πολλές «αναδυόμενες αγορές» είναι «ευάλωτες σε απότομες αλλαγές».

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί, προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και του κεφαλαίου. Με βάση και τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κεντρική κατεύθυνση δείχνει την επιλογή του «σωστού μείγματος πολιτικής», και ειδικότερα τη «διευκόλυνση των επενδύσεων», τον «διπλασιασμό των προσπαθειών για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και την εφαρμογή «συνετών δημοσιονομικών πολιτικών».

Κατεβαίνει ο πήχης

Υποβάθμιση για το 2019 σε σχέση με τις προηγούμενες «Φθινοπωρινές Προβλέψεις 2018» καταγράφεται στις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, ενώ βέβαια, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, οι ρυθμοί κόπωσης και επιβράδυνσης προσλαμβάνουν γενικευμένο χαρακτήρα.

Μεταξύ αυτών:

Ευρωζώνη. 2019: 1,3% (από 1,9%). 2020: 1,6% (από 1,7%)

Γερμανία. 2019: 1,1% (από 1,8%). 2020: 1,7% (αμετάβλητο)

Ιταλία. 2019: 0,2% (από 1,2%). 2020: 0,8% (από 1,3%)

Γαλλία. 2019: 1,3% (από 1,6%). 2020: 1,5% (από 1,6%)

Ολλανδία. 2019: 1,7% (από 2,4%). 2020: 1,7% (από 1,8%)

Ισπανία. 2019: 2,1% (από 2,2%). 2020: 1,9% (από 2%)

Συνολικά, στην ΕΕ των «27» ο πήχης κατεβαίνει στο 1,5% (από 2%) και 1,8% (από 1,9%).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έπιασε «ταβάνι» το 2017 με ρυθμό 2,4%, που αποτέλεσε και ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.

Η ελληνική οικονομία

Την ίδια ώρα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ελληνική οικονομία συσχετίζει τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ με τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια και γύρω από την πρώτη κατοικία.

Σε αυτό το φόντο και με δεδομένες τις συνέπειες από τις γενικότερες εξελίξεις, επισημαίνεται πως «η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2019 αναμένεται στο 2,2%, οριακά χαμηλότερα από το 2,3% στην πρώτη έκθεση «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» το Νοέμβρη και στο 2,3% για το 2020.

Ως «αδύναμα» σημεία στην προοπτική τόνωσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων αναφέρονται οι υποτονικές επενδύσεις, η διαφαινόμενη επιβράδυνση της τουριστικής κίνησης, λόγω του «ανταγωνισμού» από την Τουρκία, καθώς και η επιβράδυνση των εξαγωγών, που με τη σειρά της επίσης συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ