Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανακοίνωσε μεγαλύτερη εμπλοκή στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή

Στο φόντο της θωράκισης της χώρας από την «τρομοκρατία», χτες ανακοινώθηκε αποστολή βαρέων όπλων για τη στήριξη του ιρακινού στρατού

Από πρόσφατη «αντιτρομοκρατική» έρευνα σε προάστιο του Παρισιού

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατη «αντιτρομοκρατική» έρευνα σε προάστιο του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.--

Βαθύτερη ανάμειξη και ισχυρότερο ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που συνεχίζονται σε Συρία - Ιράκ διεκδικεί το γαλλικό κεφάλαιο, όπως επιβεβαίωσαν και οι χτεσινές ανακοινώσεις του Προέδρου της χώρας για την αποστολή νέας βοήθειας στις Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, μετά από μια ακόμα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα θα αποσταλούν βαρέα όπλα στο Ιράκ, όπως επίσης ότι και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» θα βρεθεί ξανά στην περιοχή, συγκεκριμένα το Σεπτέμβρη, «ώστε να μας βοηθήσει να δυναμώσουμε τα χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία».

Οι νέες ανακοινώσεις έγιναν ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρο την ανησυχία που προκάλεσε στο λαό και η νέα δολοφονική επίθεση που έγινε στη Νίκαια στις 14 Ιούλη, με 84 νεκρούς, κρύβοντας βέβαια ότι οι οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» (που φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό) είναι δημιουργήματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών στους οποίους και η ντόπια αστική τάξη συμμετέχει. Η υπεράσπιση της «ασφάλειας» που προτάσσει, ισοδυναμεί με μεγαλύτερη εμπλοκή στους φονικούς για τους λαούς ανταγωνισμούς, με την επιδίωξη να κερδίσει προβάδισμα σε ευρύτερα σχέδια που προχωρούν για τη Μέση Ανατολή, με «μάσκα» την «αντιτρομοκρατική πάλη», όπως έδειξε και η συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών του «συνασπισμού κατά του ΙΚ» (βλ. θέμα και στις σελίδες 8 - 9).

Κατά τ' άλλα, ο Ολάντ υποστήριξε ότι «οι νέες αποφάσεις δεν σηματοδοτούν αλλαγή της φύσης των επιχειρήσεών μας», ότι η χώρα δε θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή. Επίσης, απηύθυνε νέο κάλεσμα στους Γάλλους «να διαμορφώσουν ενιαίο μπλοκ, να είναι ενωμένοι και δυνατοί». «Ετσι θα νικήσουμε», κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο Ολάντ επανέφερε τις τελευταίες μέρες την ανάγκη συγκρότησης μιας «Εθνικής Φρουράς», ζήτημα που είχε ανοίξει από το Νοέμβρη του 2015, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος νέας δομής, υποστηρικτικής στις υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας, με αξιοποίηση όλων των εφεδρικών δυνάμεων, όλων των σωμάτων.

Τα παραπάνω προχωρούν σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» από το Νοέμβρη του 2015 και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το Γενάρη του 2016.

Λένε για συνεργούς στη Νίκαια

Οι ανακοινώσεις Ολάντ «έδεσαν» κατά μία έννοια και με τις προχτεσινές ανακοινώσεις που έκανε η Εισαγγελία του Παρισιού για την επίθεση στη Νίκαια, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης που οδήγησε το φορτηγό - ψυγείο στην ξέφρενη πορεία των δύο χιλιομέτρων παρασέρνοντας 84 ανθρώπους στο θάνατο, είχε τουλάχιστον πέντε συνεργούς. Τα πέντε αυτά άτομα (τέσσερις άντρες και μια γυναίκα, 22 - 40 ετών) έχουν συλληφθεί και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στήριξη «τρομοκρατικής ενέργειας» που αποδόθηκε στο ΙΚ.

Στην ίδια ενημέρωση που έκανε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολένς, τονίστηκε ότι η επίθεση στη Νίκαια ετοιμαζόταν εδώ και καιρό, πλευρά που εφόσον είναι έτσι, στηρίζει όλη τη συζήτηση περί σχεδιασμένης εξάπλωσης της δράσης του ΙΚ σε Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που οι αστικές κυβερνήσεις αξιοποιούν για να επιταχύνουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την επίθεση στη Νίκαια, 12 από τους πάνω από 200 τραυματίες συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

  • Το γαλλικό ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε χτες οριστικά την παραπομπή σε δίκη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συνδέεται με την τεράστια αποζημίωση που είχε δώσει το Δημόσιο στο μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2005, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ