Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ομιλία Τραμπ με επίκεντρο μετανάστευση, οικονομία και εξωτερική πολιτική...

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκληρή κριτική στην εξωτερική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα και ιδιαίτερα της αντιπάλου του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, άσκησε χτες ξημερώματα, στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενος και επίσημα το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του Νοέμβρη.

Στη διάρκεια της 76λεπτης ομιλίας του, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει μία σκαιά εικόνα της σημερινής Αμερικής, στην οποία κατά την άποψή του κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η βία, η αύξηση των ανθρωποκτονιών και των επιθέσεων κατά αστυνομικών. Εμφανίστηκε σαν ο υποψήφιος «της τάξης και του νόμου».

Αναφέρθηκε στους παράνομους μετανάστες, εμφανίζοντάς τους περίπου σαν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, λέγοντας ότι είναι ενάντια σε όσους φτάνουν στη χώρα «δίχως να ξέρουμε από πού προέρχονται και ποιοι πραγματικά είναι». Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, κατηγόρησε την αντίπαλό του, Χ. Κλίντον, ότι επιδιώκει τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων κατά... 550% και ότι ο ίδιος απλώς θέλει να δεχτεί στις ΗΠΑ «άτομα που θα υποστηρίξουν τις αξίες μας και θα αγαπούν τους ανθρώπους μας».

Υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί και θα διορίσει τους «καλύτερους και πιο λαμπρούς εισαγγελείς και αστυνομικούς αξιωματούχους» για να πατάξει τη βία κατά... της αστυνομίας, ενώ για τους φόνους Αφροαμερικανών από αστυνομικούς απέφυγε σχεδόν κάθε αναφορά.

Κατηγόρησε την Κλίντον για κληρονομιά «θανάτου, καταστροφής, τρομοκρατίας και αδυναμίας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από τέσσερα χρόνια υπουργικής θητείας της Κλίντον, τι έχουμε; Το Ισλαμικό Κράτος επεκτάθηκε στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Η Λιβύη είναι ερείπια και ο πρέσβης μας εκεί και το προσωπικό έμειναν αβοήθητοι και πέθαναν στα χέρια άγριων φονιάδων. Η Αίγυπτος γύρισε την πλάτη στους ριζοσπαστικούς Αδελφούς Μουσουλμάνους, αναγκάζοντας τον στρατό να ξαναπάρει τον έλεγχο. Το Ιράκ παραπαίει στο χάος. Το Ιράν είναι στο μονοπάτι των πυρηνικών όπλων. Η Συρία έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο και σε προσφυγική κρίση που τώρα απειλεί τη Δύση... Αυτή είναι η κληρονομιά της Χίλαρι Κλίντον: θάνατος, καταστροφή, τρομοκρατία και αδυναμία».

Μάλιστα, ο Τραμπ χαρακτήρισε την Κλίντον «διεφθαρμένη και αναποτελεσματική», «μαριονέτα των πολυεθνικών» και την κατηγόρησε πως εκμεταλλεύτηκε τη θέση της ως υπουργού Εξωτερικών για προσωπικό πλουτισμό.

Δεν άφησε απ' έξω ούτε τον Πρόεδρο Ομπάμα, κατηγορώντας τον «για διαίρεση του έθνους με κριτήρια φυλετικά», για «ανεύθυνη» ρητορική σε σχέση με τα φυλετικά ζητήματα και πως χρησιμοποίησε την προεδρία για να διχάσει το λαό με βάση τη φυλή και το χρώμα.

Ισχυρίστηκε, επίσης, πως ο ίδιος τάχα είναι φίλος των εργαζομένων, που θα πολεμήσει και θα νικήσει γι' αυτούς και ότι θα «προστατεύσει» τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί το γεγονός πως ο Τραμπ, σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους προέδρους των Ρεπουμπλικάνων, δεν έκανε την παραμικρή νύξη ή αναφορά σε Θεό, θρησκεία ή δόγμα, με εξαίρεση τα ευχαριστήριά του στην Εκκλησία των Ευαγγελιστών για τη στήριξη που προσέφερε στην υποψηφιότητά του.

Την επόμενη βδομάδα ξεκινά το συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, όπου η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να πάρει και επίσημα το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Αίσθηση από την ομιλία της Ιβάνκα Τραμπ

Πριν την εμφάνιση του Τραμπ στο βήμα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, είχε ανέβει η μεγαλύτερη κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, η οποία εκφώνησε ομιλία με αμεσότητα και στόχο τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους νέους.

Η 34χρονη επιχειρηματίας και πρώην μοντέλο μίλησε για την επιθυμία του πατέρα της «να κάνει την Αμερική καλύτερη», να βελτιώσει τις παροχές για τα παιδιά, να εξισώσει τις αμοιβές των γυναικών, να ενισχύσει την ισότητα των δύο φύλων, να παλέψει σαν «πρωταθλητής του λαού» για τους σκληρά εργαζόμενους. «Ο πατέρας μου απεχθάνεται να βλέπει έρημους κεντρικούς δρόμους και αδειανά εργοστάσια, σκληρά εργαζόμενους χωρίς φωνή, νέους σακατεμένους από τα φοιτητικά δάνεια, εργαζόμενες μητέρες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν, λόγω κόστους, ποιοτικούς παιδικούς σταθμούς στα παιδιά τους», είπε.

Η αντίδραση Ομπάμα

Εμμεση πλην σαφή απάντηση στις αντιμεταναστευτικές κορώνες του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αργότερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, δηλώνοντας ότι είναι «αντίθετη με τις αξίες της Αμερικής» η κάθε προσπάθεια διάκρισης εναντίον της ισλαμικής ή άλλης πίστης. Εξήρε τη συνεισφορά των μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ και τόνισε ότι κάθε θρησκευτική διάκριση καταλήγει προς όφελος των τρομοκρατών. «Οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι είναι τόσο πατριώτες, τόσο ενσωματωμένοι, τόσο Αμερικανοί, όσο και κάθε άλλα μέλη των αμερικανικών οικογενειών», είπε σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό του Αϊντ αλ Φιτρ, για το τέλος του Ραμαζανιού.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι πολιτικές διάκρισης εναντίον των μουσουλμάνων προσβάλλουν «τις αξίες που ήδη κάνουν τη χώρα μας μεγάλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ