Κυριακή 31 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Κάντε ανάλυση στη θέση

(α' μέρος)

ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑΛΥΣΗ
Στη θέση του διαγράμματος, αλλά και στις θέσεις που ακολουθούν με αλγεβρικά σύμβολα, κάντε εκτίμηση και ανάλυση σχολαστική αφού τοποθετήσετε τα κομμάτια στη σκακιέρα σας. Οπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, όποιος έχει ευχέρεια τοποθέτησης και δεύτερης σκακιέρας (για ορισμένες βαριάντες), τότε η ανάλυση θα ήταν ιδανική!

Στην αρχή κάντε ανάλυση νοερά, χωρίς μετακίνηση κομματιών - σαν να βρίσκεστε σε επίσημο αγώνα. Στη συνέχεια σημειώστε τις παρατηρήσεις σε ένα χαρτί και κάντε σύγκριση με τις απαντήσεις που ακολουθούν στο τέλος του κειμένου καθώς και στο επόμενο β' μέρος.

Στο διάγραμμα τα μαύρα έχουν την κίνηση. Εχουν καλύτερη, ίση ή χειρότερη θέση; Ποια είναι η καλύτερη κίνηση που διαθέτουν και ποιες οι σημαντικότερες βαριάντες; Ποια είναι η βασική αδυναμία του λευκού;

2η θέση: Λευκά: Ρη1 Βδ2 Πα1, Πε1, Ιζ3, Ιη3, Αγ2, Αε3, Στρ. ζ, η2, β, γ, θ3, ε4, δ5 (15) Μαύρα: Ρθ8, Βγ8, Πα8, Πε8, Ιε7, Ιη8, Αδ7, Αζ8, Στρ. β, γ, ε5, δ, θ6, ζ, η7 (15) Πιο δύσκολη η εκτίμηση στη θέση 2. Παίζουν τα λευκά - αλλά είναι καλύτερα, ίσα ή χειρότερα από τα μαύρα; Κάντε πάλι νοερά την εκτίμησή σας και δώστε και μία - δύο από τις καλύτερες βαριάντες που έχουν τα λευκά στη διάθεσή τους. Το μυστικό ίσως βρίσκεται στη μη ανάπτυξη των μαύρων κομματιών..!

  • Ας δούμε την απάντηση στο διάγραμμα: Εδώ τα μαύρα μέτρησαν τη θέση για αρκετή ώρα και είναι καλύτερη. Ομως, μια φαινομενικά καλή κίνηση, όπως 1... Ι4α5 δεν προσφέρει τίποτα. Το μέτρημα όμως αποδίδει! Το 1... βγ5! κερδίζει σε όλες τις συνέχειες. 2. βγ4 γδ4 3. Ιδ5 δ3 Τα λευκά συνέχισαν «ορμητικά» με 4. Βδ3 Αα1 5. Αη5 Αη7 6. Πδ1 ζ6 7. Βε4 Αδ7 και τα μαύρα κράτησαν άμυνα και κέρδισαν με την παραπάνω διαφορά (Π έναντι Α). (Συνεχίζεται)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ