Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ανούσια αντιπαράθεση για να αποκρύβεται ο πραγματικός ένοχος

«Παρωδία» χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια. Οπως σημείωσε, αφού τα κόμματα αυτά ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που σφαγιάζουν το λαό, έρχονται από πάνω με τις προτάσεις αυτές να καλύψουν τις στρατηγικές τους επιλογές, που είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

«Η συζήτηση για τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και το όποιο αποτέλεσμα θα έχει, αν συγκροτηθεί ή όχι, διευκολύνει στο να οξύνεται μια ανούσια αντιπαράθεση, οι γνωστές κοκορομαχίες με τις οποίες υπάρχει ένας σαφής στόχος, δηλαδή, να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η πιο βασική στόχευση και της πρότασης της ΝΔ, είναι «να συσκοτίσει από τα πλατιά λαϊκά στρώματα τους πραγματικούς υπεύθυνους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός, να συσκοτίσει το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος ως ενός βαθιά σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος που όσο διαρκεί, τόσο η κατάσταση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε ανάκαμψης, τόνισε, «η μοίρα για το λαό, για την εργατική τάξη δεν πρόκειται να βελτιωθεί, γιατί ακριβώς η λογική της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα, για μια σειρά τμήματα του λαού μας, της απόλυτης, αλλά και της σχετικής, επιδείνωσης της θέσης τους, δεν έχει ημερομηνία λήξης». Εξάλλου, υπογράμμισε, η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολυθεί στο λαό ταυτόχρονα διαμορφώνει «και τους μηχανισμούς οι οποίοι θα αναπαράγουν, μέσω των μεταρρυθμίσεων, στο επόμενο χρονικό διάστημα και στο διηνεκές, μια όλο και πιο φθηνή εργατική δύναμη».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ακριβώς για να «καθαρίσουν» για λογαριασμό το συστήματος ρίχνουν ο ένας τα βάρη στον άλλον για το χρέος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τα οποία το λογαριασμό πληρώνει ο λαός, αποκρύβοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες.

Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «τεράστια φυγή των καταθέσεων, εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν τα capital controls», είπε: «Ηταν μόνο χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Στη δική σας διακυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ) δεν υπήρχε τεράστια φυγή καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Δεν ευθύνεται η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια όλα τα κόμματα, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ;».

Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, συνθλίβει με τη σειρά της τα συμφέροντα του λαού, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου έκανε τη «σκληρή διαπραγμάτευση» και «γι' αυτό έχετε διαχρονικά τη στήριξη του ΣΕΒ».

«Από αυτήν την άποψη», σημείωσε, «εμείς λέμε ότι ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή. Πρέπει άμεσα να οργανώσει την πάλη του, να αντεπιτεθεί, διεκδικώντας όχι μόνο την ανακούφιση, αλλά και συνολικότερα τη ρήξη και ανατροπές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ