Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΘΑΚΗ
Δόξα και τιμή στους ναυτεργάτες - μαχητές του ΔΣΕ

Το έμβλημα της θρυλικής ΟΕΝΟ
Το έμβλημα της θρυλικής ΟΕΝΟ
Την Κυριακή 24/7 πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη εκδήλωση προς τιμήν των ναυτεργατών - μαχητών του ΔΣΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η Ιθάκη, νησί με αξιοσημείωτη αντιστασιακή δράση την περίοδο 1941 - 1944, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές. Θιακοί ναυτεργάτες οργανώθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ, όσοι βέβαια γλίτωσαν από φυλακές και εξορίες.

Η Κομματική Οργάνωση, προετοιμάζοντας την εκδήλωση, εδώ και καιρό έψαχνε για άγνωστες σελίδες της Ιστορίας της περιόδου, ενώ ερχόταν και σε επαφή με απογόνους αγωνιστών. Παράλληλα, δεν άφησε γωνιά του νησιού που να μην την επισκεφθεί προπαγανδίζοντας την εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς του Κόμματος με το λαό και τονίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου και την ανάγκη προετοιμασίας για τους αγώνες που έρχονται.

Μαζί με τα κομματικά μέλη, μεγάλος αριθμός φίλων του ΚΚΕ έδωσαν μεγάλη πρακτική βοήθεια, στην προπαγάνδιση της εκδήλωσης και την προετοιμασία του χώρου. Τη μέρα της εκδήλωσης, από το πρωί ο χώρος ήταν γεμάτος από κόσμο που βοηθούσε στο στήσιμο της έκθεσης και στη διαμόρφωσή του. Η εκδήλωση περιελάμβανε την έκθεση του ΚΚΕ για το ναυτεργατικό κίνημα και έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της διοργάνωσης ήταν η συμμετοχή πλήθους κόσμου, ανάμεσά τους και πολλών απογόνων των Θιακών ναυτεργατών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Οι ναυτεργάτες είχαν τη δική τους συμβολή στην εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού

Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που μίλησε στην εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων:

Απεργία ναυτεργατών το 1945 σε πλοίο στην Αυστραλία υπό την καθοδήγηση της ΟΕΝΟ
Απεργία ναυτεργατών το 1945 σε πλοίο στην Αυστραλία υπό την καθοδήγηση της ΟΕΝΟ
«Το ΚΚΕ τιμά όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες που πολέμησαν ηρωικά, στο Γράμμο και στο Βίτσι, στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, στην Κρήτη, στην Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, παντού όπου βρόντηξε "ο Ολυμπος και πάλι".

Τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στρατεύτηκαν στο ΚΚΕ και έδωσαν το αγωνιστικό τους "παρών" στο ΔΣΕ και σε κάθε κάλεσμα, τα προπολεμικά χρόνια, στην Κατοχή και στον απελευθερωτικό αγώνα, στον αγώνα του ΔΣΕ και τις κατοπινές μάχες. Τιμάμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές και αγωνίστριες που δολοφονήθηκαν από τον ταξικό αντίπαλο, σκοτώθηκαν στις μάχες με τον κατακτητή, με τους δοσίλογους και τον αστικό στρατό, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια ως μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού.

Τιμάμε τους ναυτεργάτες που έχουν τη δική τους συμβολή στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, 1946 - 1949.

Στο κάλεσμα του ΚΚΕ, το 1948, προς τους ναυτεργάτες, για να ενταχθούν στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, 420 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές ναυτεργάτες ανταποκρίνονται αμέσως.

210 σύντροφοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο βουνό και να λάβουν μέρος στις μάχες. 37 θα γίνουν αξιωματικοί. 42 θα πέσουν μαχόμενοι.

Ναυτεργάτες στον Γράμμο (από το περιοδικό «Ναυτεργάτης»)
Ναυτεργάτες στον Γράμμο (από το περιοδικό «Ναυτεργάτης»)
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι εφοπλιστές συντάσσουν μαύρη λίστα με περίπου 3.000 ναυτεργάτες, αγωνιστές της ΟΕΝΟ και εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό, στο οποίο πρωτοστατεί η ΠΝΟ.

Στις 18 Οκτώβρη 1948, στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, ξεκινά η δίκη της ΟΕΝΟ. Κατηγορούμενοι είναι 36 πρωτοπόρα στελέχη του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος που έχουν συλληφθεί την προηγούμενη περίοδο. Στην πορεία της δίκης, η οποία κράτησε 17 μέρες, οι κομμουνιστές ναυτεργάτες ήταν αλύγιστοι. Το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο. 10 αγωνιστές σε θάνατο! Αλλοι 6 αγωνιστές σε ισόβια!

Τιμάμε τους Θιακούς ναυτικούς που με τον έναν ή άλλον τρόπο συνέδεσαν το όνομά τους με τον ΔΣΕ.

Τον Δημήτρη Τριλίβα - Ναό. Ηταν σε καράβι που μετέφερε όπλα για τον ΔΣΕ και τορπιλίστηκε ανοιχτά της Πελοποννήσου. Αγνοείται.

Τον Πάνο Μουζάκη του Χρυσοστόμου, τον Γιώργο Βερώνη, τον Σωτήρη Αλφόνσο, που μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασαν στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου έζησαν και εργάστηκαν ως ναυτεργάτες μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

Το Γιάννη Πατσαλιά, που καταζητούμενος από το μετεμφυλιακό καθεστώς ως μέλος της ΟΕΝΟ διέφυγε στην Ανατολική Γερμανία, όπου ζει μέχρι σήμερα.

Τον Κώστα Κολυβά, τον Κώστα Ζούλα, τον Γιώργο Ρωμανό, που για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση πέρασαν από όλους τους τόπους εξορίας, πληρώνοντας έτσι την αγάπη τους για την πατρίδα και το λαό της.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ

Στον τόπο μας, σπιθαμή προς σπιθαμή, από το πιο βορινό ως το πιο νότιο σημείο, από την ανατολή μέχρι τη δύση προβάλλει ο ανυπέρβλητος αγώνας του ΚΚΕ.

Αυτό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα των αγώνων και των θυσιών που μας κάνει περήφανους και μπορούμε να πούμε:

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, που φέτος συμπλήρωσε 70 χρόνια από την ίδρυσή του.

Θέλουμε να πούμε ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες ότι η μελέτη, η γνώση της Ιστορίας του κομμουνιστικού, του εργατικού κινήματος, είναι σημαντικός παράγοντας που εξοπλίζει, που διδάσκει και επιτρέπει να αναμετριόμαστε με τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η ιστορική πείρα και η κατάκτηση των νόμων της ταξικής πάλης σού επιτρέπουν να προβλέπεις, να οργανώνεις και να ελέγχεις την πορεία του αγώνα, να αξιοποιείς τα θετικά στοιχεία, να ενσωματώνεις τη θετική πείρα στην καθημερινή δράση, να εκτιμάς τις παραλείψεις, τα λάθη και να φροντίζεις να μην επαναληφθούν.

Μέσα σ' αυτόν το δρόμο γίνεται η προσφορά μας πιο αποτελεσματική.

Οι εξελίξεις καθημερινά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις και την αναγκαιότητα της στρατηγικής του ΚΚΕ.

Σήμερα, κάθε αναμονή, κάθε εγκλωβισμός στην πολιτική, στα συνθήματα των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, διαχειριστών του συστήματος είναι απώλεια χρόνου, με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Εδώ, δεν υπάρχει μέση λύση. Η διαχείριση του καπιταλισμού έχει δοκιμαστεί σε κάθε μορφή της και φέρνει το στίγμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της κοινωνικής αδικίας.

Οι νέοι και οι νέες, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, μπορούν να έχουν μεγάλη συμβολή στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και στην ήττα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της ΚΝΕ, που διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς, ακατάλυτους και δοκιμασμένους στην πορεία του χρόνου, με τους ναυτεργάτες.

Στην καρδιά της πάλης βρίσκεται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στα συνδικάτα και στους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος.

Ισχυρό ΚΚΕ με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και βαδίζουμε προς το 2018, που το Κόμμα μας συμπληρώνει τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και πάλης.

Με επαναστατική αισιοδοξία, προχωράμε μπροστά.

Τιμή και δόξα στους μαχητές και στις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους.

Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης. Προχωράμε μπροστά με εφόδιο ότι η ταξική πάλη αποτελεί κινητήρια δύναμη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ