Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Με απολύσεις συνδικαλιστών οι εργοδότες επιδιώκουν να επιβάλουν νεκρική σιγή στους χώρους δουλειάς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις στην επιχείρηση «Μαλτέζος»

Με ένα κύμα απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρων δουλειάς στον κλάδο του Μετάλλου, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκεντρώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Καθημερινές είναι οι απειλές, οι εκβιασμοί ως και τραμπουκισμοί στους χώρους όπου εργάζονται ή εξορμούν συνδικαλιστές από τους εργοδότες και «έμπιστους» ανθρώπους τους.

Μόνο στην περιοχή που καλύπτει το Παράρτημα Αθήνας με βάση καταγεγραμμένα στοιχεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα προηγούμενα 2 χρόνια, έγιναν πάνω από 10 απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργατών. Καμία απ' αυτές τις περιπτώσεις δεν παραπέμφθηκε στην επιτροπή του άρθρου 14 του Ν.1264. Ολες, με βάση και τη γνωμοδότηση των κατά τόπους Επιθεωρήσεων Εργασίας, αλλά και του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια προς επίλυση με βάση χαλκευμένες από τους εργοδότες κατηγορίες.

Το γεγονός καταγγέλλουν με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι μεγαλοεργοδότες, στηριζόμενοι στην αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με δεδομένες τις ελλιπείς δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, προσπαθούν να επιβάλουν νεκρική σιγή στους χώρους δουλειάς, να διαμορφώσουν εργαζόμενους τρομοκρατημένους, με σκυμμένο το κεφάλι και ανοργάνωτους, που δεν θα αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργοδοτών, κυβέρνησης και κράτους. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος, η φτώχεια και η εξαθλίωση πάνε χέρι χέρι με το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, των αγώνων και της αντίστασης των εργαζομένων».

Η Ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στην επιχείρηση «Μαλτέζος ΑΒΕΕ» (ηλιακοί θερμοσίφωνες), όπου η εργοδοσία έκανε 4 παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων - συνδικαλιστών από το εργοστάσιό της, στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για παλιούς, έμπειρους εργαζόμενους στην εταιρεία, με προϋπηρεσία μέχρι και 29 χρόνια, όλοι τους οικογενειάρχες. Οι απολύσεις ήταν σχεδιασμένες - στοχευμένες και εκδικητικές. Οι τέσσερις απολυμένοι, εκλεγμένοι στη Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας στο εργοστάσιο και στη διοίκηση του Παραρτήματός του στην Αθήνα και καταξιωμένοι στους συναδέλφους τους για τη μακρόχρονη, συνεπή, ανιδιοτελή και πρωτοπόρα δράση τους, βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας, επειδή πρωτοστάτησαν την περίοδο προ των απολύσεών τους στην οργάνωση του αγώνα των συναδέλφων τους, ενάντια στην πολύμηνη απληρωσιά, στην καταστρατήγηση των ΣΣΕ και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων τους και σε άλλα αντεργατικά μέτρα που επέβαλε η εργοδοσία στο χώρο, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και στη συνέχεια τα capital controls. Οι απολύσεις έγιναν παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ο νόμος 1264/82 αρ. 14, που απαγορεύει ρητά την καταγγελία σύμβασης εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.

Η εργοδοσία κατέφυγε στο άρθρο 254, περί διατάραξης οικιακής ειρήνης και άσκησε εγκλήσεις σε βάρος των συνδικαλιστών, αρνούμενη να καταβάλει ακόμα και τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις. Η παραπάνω ενέργεια δημιούργησε επιπρόσθετα εμπόδια στην επιδότηση των απολυμένων από τον ΟΑΕΔ, στερώντας τους ως και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Οπως η ίδια εργοδοσία κοινοποίησε προς το προσωπικό της εταιρείας, κατέθεσε εγκλήσεις σε ακόμα 15 εργαζόμενους, τους οποίους αν και δεν απέλυσε, κρατά ομήρους και εκβιάζει, ως φαίνεται, επί μακρόν, ώστε να εξασφαλίζει την επιδιωκόμενη με βάση τα συμφέροντά της «εργασιακή ειρήνη», όπως με θρασύτητα και κυνικότητα ομολόγησε στην 3μερή διαβούλευση, που προκάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του γγ, Α. Νεφελούδη. Το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει ότι η εργοδοσία από καιρό είχε δρομολογήσει τους αντεργατικούς - αντισυνδικαλιστικούς της σχεδιασμούς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως περιστατικά όπως το παραπάνω δεν είναι το μοναδικό και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: Για την ανάκληση των απολύσεων και την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους με όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Για να ενταχθούν οι απολυμένοι στο Ταμείο Ανεργίας για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην ανεργία και να υπάρξει άμεση στήριξή τους με καταβολή έκτακτου επιδόματος. Για να εξαιρεθούν από το άρθρο 254 περί διατάραξης οικιακής ειρήνης περιπτώσεις ανάλογων απολύσεων. Για να επισπευσθεί, όχι πέραν του 3μήνου, η εκδίκαση της αγωγής τους. Για να παγώσουν οι οφειλές τους σε εφορίες, τράπεζες κ.λπ. Για να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ