Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πολύτιμα ντοκουμέντα

Ναυτεργάτες στο Γράμμο (από το περιοδικό «Ναυτεργάτης»). Στη λεζάντα αναγράφονται τα καράβια στα οποία δούλευαν οι μαχητές πριν βγουν στο βουνό
Ναυτεργάτες στο Γράμμο (από το περιοδικό «Ναυτεργάτης»). Στη λεζάντα αναγράφονται τα καράβια στα οποία δούλευαν οι μαχητές πριν βγουν στο βουνό
Η πρωτοπόρα δράση της ΟΕΝΟ, οι διεκδικήσεις της, η οργάνωση της πάλης σε όλα τα ναυτοχώρια, ανταποκρίσεις από δίκες πρωτοπόρων ναυτεργατών, πλευρές της αντιπαράθεσης με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και πολλά ακόμα καταγράφονταν στα αποκόμματα από το «Εμπρός» (όργανο της ΚΟ Χίου τη δεκαετία του 40) και τον «Πρωτοπόρο» (όργανο του ΕΑΜ Χίου), που εκτέθηκαν στην εκδήλωση. Η έκθεση αρχειακού υλικού συμπληρωνόταν από πορτρέτα των τιμώμενων αγωνιστών, τα βιογραφικά τους και άλλα σημαντικά ντοκουμέντα όπως μαρτυρίες ναυτεργατών από τον ένοπλο αγώνα και εκθέσεις χαφιέδων για τη δράση κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών στα καράβια και στα λιμάνια. Κομμάτι του υλικού, που συγκεντρώθηκε και εκτέθηκε, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση από τον Γιάννη Αμπαζή, μέλος της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα, ξεχώριζε η έκκληση των ναυτεργατών - μαχητών του ΔΣΕ προς τους συναδέλφους τους να ανέβουν στον Γράμμο και να ενταχθούν στο λαϊκό στρατό: «Αφήστε τα καράβια κι ελάτε στη λεύτερη Ελλάδα. Φτάνουν πια τα χρόνια που δουλέψαμε σκλάβοι στους εφοπλιστές. Τα λεφτά που κερδίζουν απ' τον ιδρώτα μας οι εφοπλιστές γίνονται σφαίρες και σκοτώνουν (...) Οταν ένας λαός παλεύει ενωμένος δεν υπάρχει δύναμη που να μην μπορεί να νικήσει. Μέσα στη Λαϊκή Δημοκρατία θα φτιάξουμε ένα δικό μας εμπορικό ναυτικό χωρίς εκμεταλλευτές».

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω μαρτυρία για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στον ΔΣΕ: «Οι ναυτεργάτες φέρνουνε πάντα ένα καινούριο αέρα, όπου κι αν πάνε εδώ στο μέτωπο. Την πρώτη φορά που θα πάνε στο χαράκωμα το νομίζουν απαραίτητο να μοιράσουν ό,τι ψιλοπράματα μπορεί να βρίσκονται στις τσέπες ενός ανθρώπου που γύρισε τα λιμάνια των πέντε ωκεανών. Σουγιαδάκια, αναπτήρες, φακοί, τσακμακόπετρες, κλωστές, βελόνες, ταμπακιέρες, όλα μοιράζονται...».

«Να, εδώ γράφει για τον παππού...», λέει συγκινημένος ένας από τους παρευρισκόμενους, διαβάζοντας το όνομά του ανάμεσα στους φακελωμένους κομμουνιστές - αγωνιστές ναυτεργάτες. Πρόκειται για μία από τις χαφιέδικες αναφορές προς το αστικό κράτος, ενώ σε άλλη διαβάζουμε: «Το Κ.Γ. της ΟΕΝΟ καταβάλλει προσπαθείας όπως επιτύχει παρά των Γαλλικών αρχών έγκρισιν εισόδου εις γαλλικόν έδαφος ενός ατόμου ούτινος τα στοιχεία δεν εξηκριβώθηκαν και το οποίον ευρίσκεται εις Αίγυπτον. Πιστεύεται ότι το άτομον αυτό είναι σοβαρόν κοματικόν στέλεχος της οργανώσεως, το οποίο διώκεται παρά των αρχών Αιγύπτου ή εκτελεί καθήκοντα συνδέσμου». Για άλλο ναυτεργάτη φακελωμένο, η έκθεση αναφέρει: «Ούτος τον Σεπτέμβριον του 1945 απεστάλη παρά της ΟΕΝΟ ως κομματικός υπεύθυνος ταύτης εις Μπουένος Αϋρες, όπου και παρέμεινε μέχρι του Μαΐου του 1948 ότε μετ' άλλων Ελλήνων απηλάθη παρά των τοπικών αρχών λόγω της κομμουνιστικής δράσης του. Απαντες οι απελαθέντες απεβιβάσθησαν εις Ιταλίαν και εκείθεν εις Γιουγκοσλαυΐαν, όπου ενετάχθη εις κομ/συμμορίτας. Εκείθεν μετέβη εις Πολωνίαν όπου εκπαιδεύθη εις ειδικήν σχολήν στελεχών. Μετά την εκπαίδευσίν του εναυτολογήθη επί πολωνικού πλοίου και ήδη ευρίσκεται εις Καλκούταν Ινδιών από πολλών μηνών ως υπεύθυνος της ΟΕΝΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ