Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
Τα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν

Περαιτέρω διόγκωση κατά 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψαν μέσα στο μήνα Ιούνη τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Στο Α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων φτάνουν σε 6,9 δισ. ευρώ, με αύξηση ύψους 1,15 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο το μήνα.

Την ίδια ώρα, στο «τεχνικό μνημόνιο» προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, είτε αυτές προέρχονται από τα χαράτσια της σημερινής κυβέρνησης είτε από αυτές που έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» οι προκάτοχοί της.

Ειδικότερα:

  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως το Σεπτέμβρη και στο 55% έως το τέλος του έτους.
  • Είσπραξη 1,73 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβρη και 2,05 δισ. έως το Δεκέμβρη από τα παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Σε αυτό το φόντο, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, οι πλειστηριασμοί και άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» θα πάρουν το επόμενο διάστημα ακόμη μαζικότερες διαστάσεις. Και βέβαια, για να βελτιώσει την «εισπραξιμότητα» το κράτος, στοχεύει στη συγκέντρωση νέων και ληξιπρόθεσμων «οφειλών» από τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι βέβαια στην πάταξη της επίσημης φοροδιαφυγής.

Στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δημοσιεύθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων για 48 ώρες σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων λιανικής. Οπως προβλέπεται στην απόφαση, στην επιβολή λουκέτων για 48 ώρες θα προχωρούν οι ελεγκτές στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ