Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ασπίδα THAAD

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Τις έντονες αντιδράσεις χωρών της περιοχής όπως η ΛΔ Κορέας, η Ρωσία και η Κίνα προκαλεί το σχέδιο ΗΠΑ - Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD καθώς οι τρεις χώρες θεωρούν πως θα διακυβεύσει την περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια και θα ανατρέψει την γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, μεταδίδοντας ανακοίνωση της κορεατικής «Επιτροπής Ειρηνικής Επανένωσης της Πατρογονικής Γης» αντέδρασε στα σχέδια ανάπτυξης της ασπίδας THAAD σημειώνοντας ότι εάν αυτά υλοποιηθούν «θα μετατρέψουν το έδαφος της Νότιας Κορέας σε αρένα πυρηνικών όπλων» και θα φέρουν στην περιοχή «το χειρότερο είδος φόβου και ανησυχίας». Η αντιπυραυλική ασπίδα THAAD είναι μέρος «του σχεδιασμού ηγεμονικής στρατηγικής των ΗΠΑ» και θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η αντίδραση της ΛΔ Κορέας σχολιάστηκε από το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης που υποστήριξε ότι ο λόγος ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος «είναι ακριβώς τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας».

Το ίδιο διάστημα, σχολιαστικό ρεπορτάζ του σινικού πρακτορείου ειδήσεων «Xinhua» σημείωσε τις έντονες, καθημερινές αντιδράσεις, διαδηλώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες Νοτιοκορεατών πολιτών που αντιδρούν στα σχέδια εγκατάστασης του συστήματος THAAD ως το τέλος του 2017 στην περιοχή Σεονγκτζού (250 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σεούλ), σημειώνοντας τις ανησυχίες του νοτιοκορεατικού λαού για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος στη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Μάλιστα, το σινικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε τη δημοσκόπηση νοτιοκορεατικών ΜΜΕ που φέρει το 53,1% των Νοτιοκορεατών να απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την αντιπυραυλική ασπίδα THAAD.

Οπως φάνηκε σε πρώτη φάση, αυτές οι έντονες καθημερινές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των Νοτιοκορεατών ανάγκασαν χτες την πρόεδρο της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν Χίε να ανακοινώσει ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν θα εγκατασταθεί στη νοτιοανατολική κομητεία Σεονγκτζού «αλλά σε διαφορετική τοποθεσία» που ακόμη αναζητείται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ