Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί στο Μεξικό, ενώ υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός αγνοουμένων, από τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα ανατολικά της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι μέρος της τροπικής καταιγίδας «Ερλ», που αν και δεν εξελίχθηκε σε κυκλώνα προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

ΣΠΙΝΑΓΚΑΡ.-- Ινδοί αστυνομικοί συνέλαβαν το Σαββατοκύριακο πάνω από 1.000 διαδηλωτές στον ινδικό τομέα του Κασμίρ, σε μία προσπάθεια να καταστείλουν το κύμα των εντεινόμενων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή από τον περασμένο μήνα και στις οποίες έχουν σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών τουλάχιστον 55 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άτομα. Αφορμή για τις διαδηλώσεις και την έξαρση αυτονομιστικών κινητοποιήσεων για απόσχιση του Κασμίρ από την Ινδία και ένωσή του με το Πακιστάν έδωσε η δολοφονία νεαρού διοικητή πακιστανικής ένοπλης οργάνωσης τζιχαντιστών («Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν») στις 8 Ιούλη από τα πυρά των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο 82χρονος Ιάπωνας αυτοκράτορας, Ακιχίτο, υπαινίχθηκε χτες σε τηλεοπτικό διάγγελμα την πιθανή αποχώρησή του από το ανώτατο αξίωμα της χώρας, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είπε ότι θα λάβει τις δηλώσεις του αυτοκράτορα «σοβαρά» υπαινισσόμενος ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τροποποιήσει τους νόμους περί παραίτησης του μονάρχη. Ο Ακιχίτο βρίσκεται στο θρόνο από τις 7 Γενάρη 1989, ως επικεφαλής της παλαιότερης κληρονομικής μοναρχίας στον κόσμο. Σε περίπτωση παραίτησης θα τον διαδεχθεί ο 56χρονος πρίγκιπας Ναρουχίτο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική «Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων» (NDRC) ανακοίνωσε χτες ότι σημειώθηκε «πρόοδος στη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα», ως αποτέλεσμα της «δομικής αναδιοργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας». Οπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες παραγωγής άνθρακα και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα είδαν τα αποθέματα κάρβουνου που διέθεταν να μειώνονται κατά 8,6% και 16,6% αντίστοιχα, στα τέλη Ιούνη.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πιέσεις για πώληση μέρους της αυστραλιανής εταιρείας μεταφοράς Ενέργειας «AusGrid» σε κινεζικές εταιρείες ασκεί ένα μέρος της αστικής τάξης στην Αυστραλία καλώντας την κυβέρνηση να αφήσει πίσω την «ψυχροπολεμική λογική της» και να επιτρέψει την πώληση της εταιρείας σε μονοπώλια κινεζικών συμφερόντων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι ινδονησιακές αρχές δήλωσαν ότι πολλοί από όσους συνελήφθησαν ως ύποπτοι μαχητές στο νησί Μπατάμ, την περασμένη βδομάδα, επειδή σχεδίαζαν επίθεση με ρουκέτα στη γειτονική Σιγκαπούρη, ήταν μέλη μιας ομάδας που έχει «δεκάδες μέλη» και είναι ενεργή εδώ και δύο χρόνια. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Μπόι Ράφλι Αμαρ, δήλωσε ότι η ομάδα στρατολογούσε μαχητές κυρίως μέσω Διαδικτύου και ότι έπαιρνε οδηγίες από τον Μπαχρούν Νάιμ, έναν Ινδονήσιο ο οποίος έχει ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος».

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-- Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε χωριά της βορειοδυτικής Μιανμάρ από μια σοβαρή επιδημία ιλαράς. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Η αεροπορική εταιρεία «Delta Air Lines Inc», που θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, απέδωσε χτες σε «βλάβη στο σύστημα πληροφορικής» την καθήλωση όλων των αεροσκαφών της διεθνώς και απολογήθηκε για την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών. Οι πτήσεις της εταιρείας ξανάρχισαν λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδας). Το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν μια διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Ατλάντα όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που ελέγχουν τις πτήσεις σε όλον τον κόσμο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αντιμέτωπος με μια χρονοβόρα έρευνα για τις πωλήσεις των εμπορικών αεροσκαφών του βρίσκεται ο όμιλος «Airbus» μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας αντιμετώπισης σοβαρών υποθέσεων απάτης (SFO) ότι θα εξετάσει ύποπτες παρατυπίες σε ό,τι αφορά το ρόλο τρίτων για την εξασφάλιση συμβολαίων.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Πάνω από 12 άτομα σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας στη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν σε μεγάλες πόλεις της Αιθιοπίας και στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα, και οι οποίες διοργανώθηκαν μέσω κινητοποίησης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών ήταν η απελευθέρωση αντικυβερνητικών κρατουμένων και η αποτροπή διοικητικών μεταρρυθμίσεων στις περιοχές Αμχάρα και Ορόμια. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και ξένες διπλωματικές πηγές ανέβασαν αργότερα τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 50.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε μασκοφόροι ένοπλοι με στρατιωτικές στολές απήγαγαν, αργά προχτές το βράδυ, έναν Αμερικανό και έναν Αυστραλό στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, κοντά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν πως την περασμένη βδομάδα προχώρησαν στον απαγχονισμό του 39χρονου πυρηνικού επιστήμονα Σαχράμ Αμίρι μετά την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών για εθνική προδοσία και παράδοση κρατικών μυστικών (που αφορούσαν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) σε ξένες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ