Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΧΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Απότιστα τα χωράφια με ευθύνη της ΔΕΗ

Σε απόγνωση οι αγρότες από τη διακοπή του ρεύματος στα αντλιοστάσια εξαιτίας παλιότερων οφειλών του ΤΟΕΒ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στον Καταχά Πιερίας, μετά την απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στα αντλιοστάσια που λειτουργούν με ευθύνη του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και να τους στερήσει τη δυνατότητα να ποτίζουν τα χωράφια τους, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις καλλιέργειες.

Η ΔΕΗ αποφάσισε να κόψει το ρεύμα λόγω παλαιότερων συσσωρευμένων χρεών του ΤΟΕΒ, που ανέρχονται συνολικά στα 75.000 ευρώ. Οι αγρότες του Καταχά ζητούν από τη ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα σε επανασύνδεση του ρεύματος για να μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια, διαφορετικά δηλώνουν αποφασισμένοι να το πράξουν μόνοι τους. Χωρίς δυνατότητα άρδευσης, θα καταστραφούν οι παραγωγές τους, από τις οποίες περιμένουν να ζήσουν.

Χτες βράδυ, οι αγρότες πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού. Οι περίπου 100 αγροτικές οικογένειες του Καταχά καλλιεργούν κυρίως ακτινίδια και ροδάκινα και σε μικρότερη έκταση βαμβάκια, τριφύλλια κ.ά. Οι δενδροκαλλιεργητές βλέπουν τα δέντρα να μαραίνονται, ενώ το επόμενο διάστημα θα έπρεπε να μπουν στα χωράφια για να μαζέψουν την παραγωγή. Οι βαμβακοπαραγωγοί ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τρόπο να ποτίσουν τα χωράφια για να μην καταστραφεί η σοδειά.

Θυμίζουμε ότι οι ΤΟΕΒ αποτελούν Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις αναγκαστικής μορφής. Είναι ΝΠΙΔ και λειτουργούν ως ανταποδοτικοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Οργανισμοί. Εχουν την ευθύνη για τη διοίκηση, τη συντήρηση και τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων, τη ρύθμιση της χρήσης και της διανομής του αρδευτικού νερού, με την επιβολή του κανονισμού άρδευσης, την επιβολή και τη βεβαίωση των αρδευτικών εισφορών, τη ρύθμιση και τη συντήρηση του δικτύου κ.λπ. Τα έσοδά τους προέρχονται από τις χρεώσεις των αγροτών.

Το χρέος του ΤΟΕΒ Καταχά, που συσσωρεύθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αποδίδεται σε κακοδιαχείριση και πιθανή κατάχρηση, η οποία διερευνάται από δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές. Οι καινούργιοι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ, που ανέλαβαν το Μάη του 2015, είχαν ενημερώσει τη ΔΕΗ και είχαν δηλώσει ότι θα πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές - όπως και έκαναν - μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις προηγούμενες.

Οι αγρότες όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν κανονικά τις χρεώσεις τους, που έρχονταν ολοένα και πιο αυξημένες λόγω και του υψηλού κόστους του ρεύματος από τη ΔΕΗ, και παρά το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο μειωνόταν το εισόδημά τους, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ. Το χρέος συσσωρεύθηκε χωρίς δική τους ευθύνη.

Εν μέσω καλοκαιριού, η ΔΕΗ αρχικά προχώρησε στη διακοπή ρεύματος σε τρία αντλιοστάσια λόγω των προηγούμενων χρεών. Ο ΤΟΕΒ έκανε διακανονισμό της οφειλής σε 36 δόσεις, οπότε η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα στα δύο, προκειμένου να μη μείνουν απότιστες οι καλλιέργειες. Από την περασμένη Τετάρτη 24 Αυγούστου, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα και σε άλλα 4 αντλιοστάσια, για τα οποία το συνολικό χρέος ανέρχεται περίπου σε 50.000 ευρώ. Με τη νέα πολιτική της ΔΕΗ, ο ΤΟΕΒ θα πρέπει να πληρώσει το 30% της οφειλής και να ενταχθεί σε διακανονισμό εξόφλησης σε 8 δόσεις, που σημαίνει οικονομική εξόντωση των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ