Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καβγάδες για να σκιάσουν τη σύμφυση κεφαλαίου - κράτους - τραπεζών

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ και μέλος της διοίκησης της «Τηλέτυπος», Π. Ψυχάρης, παρέλασε χτες από το έδρανο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, σε μια εξέταση που ήρθε να δώσει νέα τροφή στους καβγάδες των κομμάτων της αστικής διαχείρισης πάνω στο «βολικό» πεδίο της διαπλοκής. Καβγάδες που αντανακλούν ταυτόχρονα και την ενδοαστική αντιπαράθεση για το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας.

Ο χτεσινός καβγάς ξεκίνησε στην Επιτροπή, όταν ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Σταμάτης ζήτησε να κλητευθεί κατεπειγόντως και να καταθέσει ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας, που συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, με αφορμή όσα κατήγγειλε σε βάρος του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, για απόπειρα άσκησης πολιτικής πίεσης. Αίτημα που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

«Ενταση» προκλήθηκε και όταν βουλευτές της κυβέρνησης κάλεσαν αυτούς της ΝΔ να πάρουν θέση απέναντι σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, με τις οποίες έκανε λόγο για «κούρεμα» του χρέους των δανείων που έχει πάρει το κόμμα του.

Οσον αφορά την εξέταση του επιχειρηματία, ο Π. Ψυχάρης δήλωσε ότι «το MEGA λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί με ή χωρίς άδεια» και ότι «τυπικά τα δάνεια της "Τηλέτυπος ΑΕ" μπορεί να έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, αλλά ουσιαστικά το κανάλι μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να συνεχίσει μέσω NOVA ή από το internet να μεταδίδει το πρόγραμμά του». Δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια 180 εκατ. ευρώ που έχει πάρει ο όμιλος. Δάνεια που, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τους εκπροσώπους των τραπεζικών ιδρυμάτων, δόθηκαν με ιδιαίτερη ευκολία, ακόμα και με μια υποσχετική υπογραφή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε την ίδια τακτική που είχαμε και το προηγούμενο διάστημα». Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ δεν απευθύνει ερωτήσεις στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, γιατί, όπως έχει κάνει καθαρό, δεν πρόκειται να γίνει μέρος του αποπροσανατολισμού που επιχειρείται μέσα από αυτήν τη διαδικασία, περί «υγιών» και μη επιχειρηματιών.

Οπως τόνισε, «ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώθηκε και σήμερα» είναι «η απόλυτη σύμφυση των επιχειρηματικών ομίλων με το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Εξάλλου, το παράδειγμα του "Μαρινόπουλου" είναι πάρα πολύ αποκαλυπτικό», ενώ αναδεικνύεται και «η σύμφυση των επιχειρηματικών ομίλων με το αστικό κράτος και το σύστημα, που είναι δεδομένη».

Απαντώντας εξάλλου στην υποκριτική... «ανησυχία» που εξέφρασαν οι βουλευτές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε: «Κράτος και κυβερνήσεις, διαχρονικά, διαμορφώνουν ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για να στηριχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Πάρτε για παράδειγμα τις διαρκείς και συνεχείς ανατροπές στο εργασιακό. Τώρα σας έπιασε ο πόνος ξαφνικά και γίνατε αυτόκλητοι προστάτες των εργαζομένων, δημοσιογράφων και τεχνικών, όταν έχει διαμορφωθεί ένα τέτοιο αντεργατικό πλαίσιο και κάποιοι από τους βουλευτές που τώρα το παίζουν προστάτες έχουν ψηφίσει αυτό το εργασιακό πλαίσιο; (...) Διασφάλισε το κράτος και η κυβέρνηση ότι το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα αποτελείται από συμβάσεις μόνο πλήρους απασχόλησης;».

Πρόσθεσε, τέλος, πως επί της ουσίας «αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ακριβώς ο επιχειρηματικός πόλεμος για την αναδιανομή της πίτας. Ενας επιχειρηματικός πόλεμος για το ποιος θα ισχυροποιηθεί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ