Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Στοχοποιούνται πρόσφυγες και λαϊκές ελευθερίες

Εγκλωβισμός και μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των προσφύγων προδιαγράφονται στο κείμενο της «κύρωσης συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας «περί Διασυνοριακής Αστυνομικής Συνεργασίας», που ήδη υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ περιέχονται άρθρα που έρχονται να προστεθούν στη σταδιακή περιστολή βασικών ελευθεριών του λαού, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση για να θωρακίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Στο νομοσχέδιο τσουβαλιάζονται η δίωξη του διασυνοριακού εγκλήματος με την «παράνομη μετανάστευση», στοχοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες. Δείχνοντας ότι σκοπός της συμφωνίας είναι και το χτύπημα λαϊκών ελευθεριών συνολικά του λαϊκού κινήματος, στο άρθρο 8 προβλέπει την «αμοιβαία συνδρομή» με «σκοπό την πρόληψη και τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων», «σε σχέση με μαζικές συγκεντρώσεις, σημαντικά γεγονότα και σοβαρά ατυχήματα με διασυνοριακό αντίκτυπο». Δίνει, μάλιστα, τη δυνατότητα σε οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις να διέρχονται στο έδαφος του άλλου κράτους από οποιοδήποτε μέρος των συνόρων! Προβλέπει ακόμα τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ανταλλαγή δεδομένων κ.λπ.

Η αντιδραστική συμφωνία έχει υπογραφεί καταρχήν ανάμεσα στις δύο χώρες το 2010. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνοντας ότι η πολιτική της είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έφερε τη συμφωνία να επικυρωθεί και από τη Βουλή. Η σχετική ψήφισή της στην Ολομέλεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων χαρακτήρισαν αυτό το έκτρωμα ως «τυπική διαδικασία» και το υπερψήφισαν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή ότι είναι «πολύ τυπική», την καταψήφισε, ζητώντας τη φύλαξη των συνόρων από το στρατό.

Τον πραγματικό χαρακτήρα της συμφωνίας ανέδειξε μόνο το ΚΚΕ, που καταψήφισε. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, η συμφωνία αυτή είναι εναρμονισμένη «με τις αντιδραστικές αποφάσεις του προγράμματος της Χάγης, οι οποίες κύριο στόχο έχουν να πλήξουν βασικές ελευθερίες και δικαιώματα των λαών και να χτυπήσουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα στο όνομα της προστασίας από το διεθνές έγκλημα και την τρομοκρατία». Η εφαρμογή της «θα συμβάλλει στην ένταση του εγκλωβισμού και τη μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών που θα επιχειρήσουν να βρουν ατομικές λύσεις απεγκλωβισμού και συνέχισης του ταξιδιού τους προς τα κράτη - μέλη που θέλουν να πάνε, φουσκώνοντας παράλληλα και τα πορτοφόλια των διακινητών που θα κάνουν χρυσές δουλειές».

Σχετικά με το άρθρο 8, σημείωσε ότι «ανοίγει παράθυρο για την καταστολή λαϊκών και άλλων μαζικών κινητοποιήσεων», ενώ χαρακτήρισε ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» τη «δυνατότητα στα αστυνομικά όργανα, τα οποία θα οπλοφορούν, να διέρχονται από οποιοδήποτε σημείο των συνόρων. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που θα επιτρέπουν στις αστυνομικές αρχές ενός κράτους - μέλους να συνεχίσουν την καταδίωξή τους ακόμα και όταν θα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και να προβαίνουν ακόμα και σε κρατήσεις. Δηλαδή, η δικαιοδοσία τους δεν θα σταματά στα σύνορα της χώρας τους, αλλά θα επεκτείνεται με το πρόσχημα της εν εξελίξει καταδίωξης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Τόσκας, επιβεβαίωσε ότι αυτή η συμφωνία «είναι στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι στο πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Σένγκεν με τη Βουλγαρία» και ...όπως είπε, «συμμερίζομαι τους προβληματισμούς» που αφορούν λαϊκές ελευθερίες όπως τα προσωπικά δεδομένα, «όμως - είπε - δεν μπορούν ίσως σε κανένα νομικό κείμενο να περιγραφούν με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζονται απόλυτα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο τροχαίο δυστύχημα δουλεμπορικού στην Εγνατία Οδό (2022-06-07 00:00:00.0)
Προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και λαϊκών κινημάτων (2021-11-24 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης (2020-03-04 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η υλοποίηση του αντιδραστικού σχεδίου για το Προσφυγικό (2020-01-16 00:00:00.0)
Ευθύνες ΕΕ - κυβέρνησης για τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων (2017-01-20 00:00:00.0)
Επί τάπητος όλα τα κρίσιμα για τα μονοπώλια της ΕΕ ζητήματα (2016-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ