Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Ιούλη φτάνουν στα 811 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2016 στα 7,6 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό ότι το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πάρει μαζικότερες διαστάσεις στους επόμενους μήνες, καθώς έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό το φόντο, το επόμενο διάστημα, οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και τα άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» απέναντι στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα πάρουν ακόμη μαζικότερες διαστάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «αποκλίσεις» από τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000, φτάνοντας στα 4,1 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), «οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου στα 1,6 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους έχει επιβάλλει μέχρι τον Ιούλη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία) σε 774.282 οφειλέτες. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074.

Οπως προκύπτει, μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες περιπτώσεις, ενώ μόνο τον Ιούλη οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476.

Αποκαλυπτικό σε αυτό το επίπεδο είναι το «τεχνικό μνημόνιο» της συνεργασίας συγκυβέρνησης - κουαρτέτου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία. Εν προκειμένω, οι «ποσοτικοί στόχοι» «μιλάνε» από μόνοι τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) θα απογειωθεί στο 52% των οφειλετών έως το τέλος Σεπτέμβρη και στο 55% έως το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της εισπραξιμότητας των κάθε είδους αντιλαϊκών φόρων προβλέπεται να συνεχίσει σε ρότα διόγκωσης, συγκεκριμένα στο 78% επί του συνόλου των φόρων στο τέλος του Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη. Και βέβαια, τα ποσοστά αυτά αφορούν στους αντιλαϊκούς στόχους σε σχέση με την αυξημένη μάζα της βαριάς φορολογίας που φορτώνει η διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των συνολικών κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς τους επόμενους μήνες υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ