Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αντίσταση στην ανατροπή του ωραρίου

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους για πραγματικό 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο από 8 έως 3 το απόγευμα

«Το ωράριο και το 5ήμερο έχουν κατακτηθεί με αγώνες και απεργίες, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να διαπραγματεύεται το ξεπούλημά τους», τονίζει, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, σχετικά με τη δεδηλωμένη αποτυχία του δήθεν 35ωρου, που εφαρμόζεται πιλοτικά στις τράπεζες και τις μεθοδεύσεις για ακόμη μια αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, σε σχέση με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και όχι μόνο.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να «πρωτοστατήσουν και να συγκροτήσουν ομάδες και επιτροπές πρωτοβουλίας αντίστασης στην ανατροπή του ωραρίου. Τώρα, που η τεχνολογία αναπτύσσεται, τα υπερκέρδη φουσκώνουν, εμείς απαιτούμε μείωση του χρόνου εργασίας, αύξηση των αποδοχών. Απαιτούμε εδώ και τώρα 35 ώρες δουλιά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα, 8 - 3 το μεσημέρι, Δευτέρα έως Παρασκευή, όλα τα άλλα είναι στη λογική των εργοδοτών και της κυβέρνησης».

«Αν σήμερα δεχτούμε ωράριο 8 - 5 ή 9 - 4 ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή, σε σύντομο διάστημα, θα μας πουν ότι οι ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν να είναι ανοιχτές οι τράπεζες μέχρι τα μεσάνυχτα. Η μόνη απάντηση είναι αντίσταση σε αυτή την κυβερνητική πολιτική, που υπηρετεί τα αφεντικά και τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου», υπογραμμίζει η παράταξη.

Σημειώνει, επίσης, ότι με «την κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψαν η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ΠΑΣΚΕ και "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ", αλλά και με την ουσιαστική στήριξη της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ για τη λεγόμενη πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου, έγινε ένα πρώτο βήμα για την ανατροπή του μόνιμου και σταθερού ωραρίου εργασίας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους». Την ίδια στιγμή, η ΕΣΑΚ, με διάφορους τρόπους, αποκάλυπτε ότι «η σύμβαση αυτή για πρώτη φορά αποδέσμευε το ωράριο εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών και έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες για τη σταδιακή απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας. Η εντατικοποίηση μεγάλωσε, άνοιξε το θέμα των βαρδιών, όπου έγινε η εφαρμογή της. Αυτό επιτεύχθηκε με απειλές εκβιασμού και τρομοκρατία κυρίως σε νέους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι και στα πιλοτικά καταστήματα δουλεύουν 45 - 50 ώρες την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς υπερωρίες. Αν σε αυτά προσθέσουμε ορισμένες τράπεζες, που αγνοούν τους νόμους και το συνδικαλιστικό κίνημα, συνεχίζουν τις συναλλαγές μέχρι τις 4 μ.μ. ενώ στις περισσότερες τράπεζες δεν τηρείται ούτε το ωράριο συναλλαγών ούτε το ωράριο εργασίας, τότε έχουμε την πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει τους χώρους εργασίας».

«Σήμερα - συνεχίζει η ανακοίνωση - κυβέρνηση, εργοδότες, χρηματιστές, τζογαδόροι, έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές, επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν τη γενίκευση της απελευθέρωσης του ωραρίου συναλλαγών και εργασίας, με πρόσχημα την παράταση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, αναλώνεται σε προτάσεις, που και η "πίτα να μείνει ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος". Η ΠΑΣΚΕ λέει ότι το 35ωρο απέτυχε, γι' αυτό πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα, ο ΣΥΝ λέει να απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις με ωράριο 9 - 4, η ΔΑΚΕ λέει ναι στην απελευθέρωση του ωραρίου».

Η παράταξη επισημαίνει, ακόμη, ότι στη συνεδρίαση του ΕΓ της ΟΤΟΕ, στις 20/1 η πλειοψηφία «διακήρυξε τη θέλησή της να μπει μέσα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας, να πει ναι και στις κάθε φορά ανάγκες της αγοράς».

Τέλος, η ΕΣΑΚ «προειδοποιεί για άλλη μια φορά, ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων και κατακτήσεων στα χέρια τους θα έρθουν χειρότερες μέρες. Η ανάγκη για το κτίσιμο ενός μετώπου αντίστασης, που θα υπερασπίσει και θα παλεύει για τα ταξικά του συμφέροντα, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Μην έχετε αυταπάτες, ότι αυτή η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΤΟΕ και των σωματείων μας θα αντισταθεί σε αυτή την επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ