Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
Δεσμεύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους...

...ψεύτικες υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό στην 81η ΔΕΘ

Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό στην 81η ΔΕΘ
Τη στοχοπροσήλωση της συγκυβέρνησης στους στρατηγικούς στόχους γύρω από τα θέματα της Ενέργειας επιβεβαίωσαν οι κυβερνητικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με τις οποίες επιχειρήθηκε παράλληλα να καλλιεργηθεί η αυταπάτη ότι ο λαός έχει να κερδίσει από την επίτευξη των στόχων αυτών.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, επανέλαβε ότι «διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική, η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Δηλαδή, από την Ελλάδα να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα».

«Παρέλειψε», βέβαια, να αναφέρει ότι στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι ενεργειακοί δρόμοι βάφονται παντού με το αίμα των λαών...

Αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑP, αλλά και σε άλλα ενεργειακά έργα με διεθνή χαρακτήρα που αφορούν ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στα σχέδια ανάπτυξης «και άλλων αγωγών», στο βαθμό βεβαίως που αυτά τα σχέδια δεν αντιβαίνουν στους κανόνες της ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφερόταν φυσικά στον λεγόμενο «Turkish Stream» και την αναβίωσή του μετά τη ρωσοτουρκική επαναπροσέγγιση. Διαρροές μάλιστα αναφέρουν ότι το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στις συναντήσεις που είχαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ρωσικής κυβέρνησης, Α. Ντβόρκοβιτς, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, με τον Ρώσο ομόλογό του, Αλ. Νόβακ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών συζητήθηκαν ευρύτερες συνεργασίες των δύο πλευρών στο χώρο της Ενέργειας, και όχι μόνο στον τομέα του φυσικού αερίου, και ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε το «Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας», με μεγάλη συμμετοχή κυβερνητικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων από τις δύο χώρες. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας, ενώ απεύθυναν χαιρετισμό ο Π. Σκουρλέτης, ο Αλ. Νόβακ κ.ά. Ο Π. Σκουρλέτης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζεται από τον «δημόσιο έλεγχο» στη ΔΕΗ και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο χώρο.

Νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»

Στο μεταξύ, χτες, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης» και σκοπός του, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση, είναι η αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ