Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες στη χώρα μας

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, με αναφορές που προκαλούν ερωτήματα

Ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στο Καρλόβασι της Σάμου κατέπλευσε, χτες, με τη συνοδεία πλωτού του Λιμενικού, ιστιοφόρο σκάφος που μετέφερε 47 πρόσφυγες. Εντοπίστηκε νωρίς το πρωί να πλέει βόρεια του νησιού. Οι επιβαίνοντες ειδοποίησαν τις αρχές μέσω του διεθνούς αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εν πλω. Το τηλεφώνημα αυτό προκάλεσε την κινητοποίηση της Frontex, σκάφος και ελικόπτερο της οποίας συμμετείχαν στην αναζήτηση της συγκεκριμένης λέμβου, την ώρα που στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ. Νωρίς το πρωί, το Λιμενικό ανέφερε ότι το στίγμα που εντοπίστηκε μετά τη συγκεκριμένη κλήση προερχόταν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Εξάλλου, δεκτή έκανε χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης. Πιο πριν, ο τελευταίος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αφού «εδώ και πέντε μήνες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός δεν έχει υπογράψει την απόφαση που θα το επέτρεπε». Τόνισε πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου», σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Τόνισε πως ο νόμος που δίνει αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία έχει μείνει στα χαρτιά. Πρόσθεσε ότι απέστειλε επιστολή στον Γ. Μουζάλα και τόνισε πως τώρα που έρχεται ο χειμώνας και υπάρχουν πολλά προβλήματα είναι επικίνδυνο να προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό.

Ο Γ. Μουζάλας ολοκλήρωσε προχτές την επίσκεψή του στο Παρίσι, κατά την οποία συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, το γραφείο του Μ. Καζνέβ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν πως από τη Γαλλία διατηρείται το σύνολο των 36 Γάλλων εμπειρογνωμόνων που στηρίζουν τη FRONTEX, συνδράμοντας τον έλεγχο των συνόρων. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε, για άλλη μια φορά, πως και οι δύο πλευρές συμμερίζονται τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. Οι υπουργοί ζήτησαν από τη γαλλική κυβέρνηση υποστήριξη σε προσωπικό και τεχνογνωσία σε θέματα ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί το διώξιμο προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία, αίτημα το οποίο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτό.

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τις θέσεις, το ρυθμό και την έκταση του προγράμματος μετεγκατάστασης για αιτούντες άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ