Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από Αύγουστο... χειμώνα

«Με τον εχθρό του ποιητή» του Γ. Χειμωνά ξεκινά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Με τον εχθρό του ποιητή» του Γ. Χειμωνά ξεκινά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Η μια μετά την άλλη οι κινηματογραφικές επιτυχίες μεταφέρονται στο θέατρο. Μετά τη φελινική «La Strada», που παρουσιάζει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, και το «Οικόπεδα με θέα», που θα ανέβει, το χειμώνα, στο θέατρο «Πορεία», ακούγεται το έργο «Οι φάλαινες του Αυγούστου», που θα παρουσιαστεί του χρόνου στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και το «Φράνκι και Τζόνι», του Terence Mc Nally, ετοιμάζεται, ήδη, για το θέατρο «Μέλι» καθώς και ο «Συλλέκτης» του John Fowles στο «Ιλίσια-Στούντιο». Και με το έργο «Μπίλι ο ψεύτης» των Κιθ Γουότερχαους και Γουίλις Χολ, που θα παρουσιαστεί στο «Νέο Ριάλτο», γίνονται έξι οι κινηματογραφικές επιτυχίες που μεταφέρονται στις αθηναϊκές σκηνές αυτό το χειμώνα.

  • Στο θεατρικό κείμενο του David Berry βασίστηκε η ταινία «The Whales of August» (1987), σε σκηνοθεσία Lindsay Anderson, η οποία πέρασε στην ιστορία του κινηματογράφου για τις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών Lilian Gish, Bette Davis, Ann Sothern, Vincent Price, Mary Steenburgen. Αν και ακόμα τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, ακούγονται τα ονόματα των: Βέρας Ζαβιτσιάνου για το ρόλο της Bette Davis, Αντιγόνης Βαλάκου για το ρόλο της Lilian Gish, Γιώργου Τσιτσόπουλου στο ρόλο του Vincent Price και Νέλλης Αγγελίδου για το ρόλο της Ann Sothern, η οποία ήταν και υποψήφια για Οσκαρ.
  • Αλλη μια κινηματογραφική επιτυχία, που μεταφέρεται σε αθηναϊκή σκηνή τον ερχόμενο χειμώνα, είναι το «Φράνκι και Τζόνι». Η Βέρα Κρούσκα και ο Γιώργος Χριστοδούλου θα ερμηνεύσουν στο έργο «Φράνκι και Τζόνι» τους ρόλους που πρωτοπαρουσίασαν στον κινηματογράφο το 1991 η Μισέλ Πφάιφερ και ο Αλ Πατσίνο. Η Εταιρεία Θεάτρου «Θεώρημα» σε συνεργασία με τον Κοραή Δαμάτη στη σκηνοθεσία θα παρουσιάσουν το έργο στο Θέατρο «Μέλι», σε μετάφραση Μαρίας και Ελένης Παξινού, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου και φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ. Η ταινία βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Frankie and Johny in the Clair de Lune» του Terrence McNally, ο οποίος έγραψε και το σενάριο. Το έργο αναφέρεται στην τρυφερή ερωτική ιστορία του μάγειρα και της σερβιτόρας που η ανάγκη τους για ανθρώπινη επαφή τούς κάνει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μπουν στο παιχνίδι της ζωής, αφήνοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία να κυριαρχήσουν.
  • Θεατρική και κινηματογραφική επιτυχία το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Οικόπεδα με θέα» («Glengarry Glen Ross») θα μεταφερθεί τον ερχόμενο χειμώνα στη σκηνή του Θεάτρου «Πορεία», σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ο Γιώργος Κέντρος και ο Δημήτρης Καταλειφός θα ερμηνεύσουν τους δυο κεντρικούς ήρωες που στην οθόνη ερμήνευσαν ο Jack Lemmon και ο Al Pacino. Το θεατρικό έργο είχε πάρει το βραβείο Τόνι, ενώ η κινηματογραφική του μεταφορά, το 1992, σε σενάριο του ίδιου του Μάμετ, έδωσε ένα βραβείο στον Jack Lemmon (Φεστιβάλ Βενετίας) ενώ ο Al Pacino ήταν υποψήφιος για Οσκαρ δεύτερου ρόλου. Το έργο, σκληρό, απάνθρωπο και ταυτόχρονα ανθρώπινο, με ιδιαίτερα σκληρή γραφή, αναφέρεται στο 48ωρο χρονικό της ζωής επτά προσώπων, που αγωνιούν να κρατήσουν τη θέση τους σε ένα μεσιτικό γραφείο.
  • Με τον «Συλλέκτη» του John Fowles, θα κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο τον ερχόμενο χειμώνα ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης. Η θεατρική μεταφορά του έργου θα παρουσιαστεί το χειμώνα στο θέατρο «Ιλίσια-Στούντιο». Το ρόλο του Συλλέκτη θα ερμηνεύσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
  • Το «Μπίλι ο ψεύτης» των Κιθ Γουότερχαους και Γουίλις Χολ αναφέρεται σε έναν νεαρό Αγγλο, που θέλει να ξεφύγει από το μίζερο εργατικό περιβάλλον στο οποίο ζει και κατασκευάζει μέσα στο μυαλό του έναν ολόκληρο κόσμο. Ζει μέρα-νύχτα σύμφωνα με αυτόν. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης θα ερμηνεύσει τον ρόλο του Μπίλι, που στον κινηματογράφο είχε ερμηνεύσει ο Τομ Κόρτνεϊ. Η μετάφραση του έργου είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη και τα σκηνικά-κοστούμια της Πολυτίμης Μαχαίρα. Παίζουν επίσης: Σάσα Καστούρα, Χρήστος Κελαντώνης, Ελένη Καψάσκη, Βασιλική Ανδρίτσου, Μαρία Μανιμανάκη, Θέμις Πισσανίδου.
Κωμωδία ή δράμα;
  • Ο Γιώργος Μοσχίδης και ο Αντώνης Καφετζόπουλος θα συναντηθούν το χειμώνα στο θέατρο «Αθηνά», σε ένα σύγχρονο έργο του Βέλγου συγγραφέα Σερζ Κριμπίς με προσωρινό τίτλο «Η μεγάλη επιστροφή του Μπορίς Σ.». Πρόκειται για ένα παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ γενεών, μια αναμέτρηση μεταξύ πατέρα και γιου. Η σκηνοθεσία και μετάφραση είναι του Γιάννη Ιορδανίδη.
  • Δύο έργα ετοιμάζει για το χειμώνα το θέατρο «Βικτώρια». Πρόκειται για το έργο του Μάρτιν Σέρμαν «Μπεντ» και μια ιδιότυπη παράσταση που θα ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι τη σκηνοθεσία θα υπογράψει ο Γιώργος Θεοδοσιάδης.
  • Την κωμωδία των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια «Το τρίγωνο των Βερμούδων», θα παρουσιάσουν το χειμώνα οι θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Τάσου Μπαντή. Παίζουν: Σμαρούλα Γιούλη, Μάρω Κοντού, Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Μιχαλόπουλος.
Διετής προγραμματισμός

Καφετζόπουλος - Μοσχίδης - Ιορδανίδης, στο «Αθηνά»
Καφετζόπουλος - Μοσχίδης - Ιορδανίδης, στο «Αθηνά»
Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει την επόμενη περίοδο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του, προχώρησε σ' έναν διετή προγραμματισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τη δημιουργία Χοροθεάτρου, συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης και δημιουργία νέου θεατρικού χώρου.

Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το Θέατρο Τέχνης θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές παραστάσεων και μία συμπαραγωγή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το έργο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, θα είναι πάντως είτε ο «Τζον Γαβριήλ Μπόργκμαν» του Ερρίκου Ιψεν, ή «Ο γλάρος» του Αντον Τσέχοφ. Θα πρωταγωνιστήσουν ο Μηνάς Χατζησάββας, η Μάγια Λυμπεροπούλου και η Ρένη Πιττακή.

Το Χοροθέατρο θα παρουσιάσει την πρώτη του παραγωγή με τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το Νοέμβρη, σε χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη. Θα συμμετέχει επίσης και στην παράσταση «Οπερα Κόμικ», με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, που προγραμματίζεται για την περίοδο 2002-2003.

Ενας από τους στόχους του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών είναι και η προώθηση νέων καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί παραγγελία θεατρικού έργου στη Χρύσα Σπηλιώτη και σε ομάδα νέων συγγραφέων. Το έργο έχει τίτλο «Αγά-Σφι και Φι», θα γραφεί για νέους ηθοποιούς και θα παρουσιαστεί το Μάρτη του 2002. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα κυκλοφορήσουν θεατρικά και θεωρητικά κείμενα. Μεταξύ αυτών θα είναι και το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Μια από τις τελευταίες νύχτες του καρναβαλιού», σε μετάφραση του Θέμη Μαμουλίδη. Το έργο αυτό είναι άπαιχτο στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τη θεατρική περίοδο 2002-2003.

Βέρα Κρούσκα - Γιώργος Χριστοδούλου, στο θέατρο «Μέλι»
Βέρα Κρούσκα - Γιώργος Χριστοδούλου, στο θέατρο «Μέλι»
Οι παραστάσεις της χειμερινής περιόδου θα ξεκινήσουν με την επανάληψη του «Εχθρού του Ποιητή» του Γιώργου Χειμωνά, σε προσαρμογή και σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου. Οι παραστάσεις θα δοθούν τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2001, στο Θέατρο «Επίκεντρο» και στο «Θέατρο Τέχνης» της Οδού Φρυνίχου. Η περσινή παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Πολιορκία στο Λένινγκραντ» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. Στο ίδιο θέατρο θα ανέβει τον Οκτώβρη το «Γαλάζιο πουλί» του Μορίς Μέτερλινκ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και Περικλή Βασιλόπουλου. Τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και η παραγωγή του Χοροθεάτρου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η χρονιά θα κλείσει με τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Το Γενάρη του 2002 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο «Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άνδρα της», της Ντέπι Ιζίτ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και ακολουθεί μια παράσταση με τίτλο «Φάουστ», βασισμένη σε κείμενα των Γκαίτε, Μάρλοου, Πούσκιν, Πεσσόα και Ζαν Λουβέ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Τον Απρίλη θα ανέβει η θεατρική μεταφορά του έργου του Ντοστογιέφσκι «Λευκές νύχτες» με σκηνοθέτη τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο. Προγραμματίζεται επίσης και το έργο «Boys don't cry» σε συμπαραγωγή με την εταιρεία θεάτρου «Πρόσωπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ