Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε τετραμερή συνάντηση για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με τους ΥΠΕΞ Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας

Σε τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία προχώρησε προχτές ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, στήνοντας κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της περιοχής.

Επισήμως, οι 4 υπουργοί συμφώνησαν «να προωθήσουν έτι περαιτέρω το τετραμερές αυτό σχήμα συνεννόησης, να διευρύνουν τη συνεργασία των χωρών τους σε τομείς υποδομών και δικτύων, καθώς και να προβαίνουν σε τακτική ανταλλαγή απόψεων για θέματα όπως το προσφυγικό, η διασυνοριακή συνεργασία, η διεύρυνση και το μέλλον της ΕΕ».

Παραπέρα, «κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη και βούληση ενίσχυσης του συντονισμού, εντός της ΕΕ, μεταξύ των 4 χωρών, των οποίων οι ΥΠΕΞ συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό αυτό το σχήμα στο πλαίσιο της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP) τον προηγούμενο Μάη, στο Πράβετς της Βουλγαρίας». Δείγμα οι τέτοιες απόπειρες ομαδοποιήσεων εντός ΕΕ, των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών μέσα στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς μετά τη χτεσινή 4μερή συνάντηση, δίνοντας και το στίγμα της, «είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, υπό το σχήμα μιας ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας του νότου της ΕΕ και να συζητήσουμε για ζητήματα που αφορούν στο Brexit, το μέλλον της ΕΕ, τη συνεργασία σε οικονομικούς τομείς, όπως η πληροφορική και η ανάπτυξη της κοινής αγοράς, καθώς και σε προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και το Προσφυγικό».

Και πρόσθεσε: «Εχουμε κοινές δράσεις στην ΕΕ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον τρόπο που αυτή θα οικοδομηθεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουμε να εξετάσουμε ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας, της αμυντικής συνεργασίας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της οικονομίας».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει σε «μεγάλο βαθμό» ταύτιση απόψεων σε σχέση με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού. Παράλληλα, θέλοντας να πείσει για τη σημασία της τέτοιας πρωτοβουλίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε σχέση με τους προκατόχους της να παίρνει και να υλοποιεί τέτοιες πρωτοβουλίες υπέρ του κεφαλαίου, σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που η Ελλάδα διαμορφώνει μια εσωτερική συμμαχία, μικρών και μεσαίων κρατών, εντός της ΕΕ, που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές θέσεις». Σημειωτέον, θέλοντας να συνεχίσει την οικοδόμηση τέτοιων σχέσεων, επωφελών για το κεφάλαιο, το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει σύνοδο βαλκανικών χωρών τον Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη.

Αλλες επαφές στη Νέα Υόρκη

Στο πλαίσιο των υπολοίπων δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, με τον οποίο συμφώνησε να προωθήσουν «την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και να εγκαινιάσουν διαδικασία πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών». Παράλληλα, συμφώνησαν ως προς τη διοργάνωση βδομάδας ελληνικού πολιτισμού στη Ν. Κορέα και κορεατικού πολιτισμού στην Ελλάδα, πριν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη νοτιοκορεάτικη πόλη Πιεονγκτσάνγκ το 2018.

Ο Ν. Κοτζιάς είχε επίσης χτες συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Παλαιστίνης, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών τους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν συναντήσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, διαδοχικά, με τους ομολόγους του από Κατάρ και Λιβύη.

Ολες κινήσεις στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, στήνοντας άξονες και αντιάξονες με άλλα κεφάλαια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ