Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπιστώσεις περί «προόδου» και απανωτές συναντήσεις

Συνάντηση Κύπριου Προέδρου και Ελληνα πρωθυπουργού

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο καθημερινών συναντήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου επιβεβαιώνεται ότι εξελίσσεται σε βασικό «μοχλό» προώθησης διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο οι επίσημες δηλώσεις όσο και τα δημοσιεύματα κυπριακών, τουρκικών και άλλων εφημερίδων φανερώνουν ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με κύριο ζήτημα και αυτό της «ασφάλειας» και των «εγγυήσεων» στο Νησί, που μπορούν να αλληλεπιδράσουν πολύμορφα με τις ευρύτερες «ισορροπίες» στην περιοχή. Στις διεργασίες επιδιώκουν να πρωτοστατήσουν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αστική τάξη, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναδεικνύει, ακόμα μια φορά, την ετοιμότητά της να εμπλακεί βαθύτερα σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, σε ανοιχτή συνεργασία με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο περιθώριο της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, τη Δευτέρα το απόγευμα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας), με αντικείμενο της συνάντησης την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση «λύσης» στο Κυπριακό, στη βάση επί της ουσίας ενός νέου διχοτομικού σχεδίου «τύπου Ανάν», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κατά πηγές από τη Λευκωσία, έχουν κλείσει μια σειρά σημαντικά κεφάλαια και οι συζητήσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία αγγίζουν πλέον το περιουσιακό και το ζήτημα της λεγόμενης «ασφάλειας», με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά την απόσυρση από το Νησί των κατοχικών δυνάμεων έστω σε κάποιο βάθος χρόνου, ενώ η τουρκική κυβέρνηση θέλει την παραμονή τους, επικαλούμενη... σχετικά αιτήματα των Τουρκοκυπρίων ως «εγγύηση» για την ασφάλειά τους απέναντι στους Ελληνοκύπριους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε στον Κύπριο Πρόεδρο τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διακοινοτικές συνομιλίες και τη θέση της Αθήνας υπέρ μιας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με την συνάντηση, δηλώθηκε ότι «έγινε περαιτέρω συζήτηση και συντονισμός για τα επόμενα βήματα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συζητήθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης πολυμερούς διάσκεψης, κάτι το οποίο για να μπορεί να πραγματοποιηθεί πρέπει να είμαστε σε ακτίνα λύσης, να υπάρχει από πλευράς προόδου σε όλα τα κεφάλαια εκείνη η υποδομή, έτσι ώστε αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη να μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σήμερα, εξάλλου, προγραμματίζεται συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου, εκτός από το Κυπριακό, αναμένεται να συζητηθούν και οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στη διαχείριση του Προσφυγικού και τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών, πάνω π.χ. στους διαύλους της Ενέργειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και «τρέχοντας» το δικό του πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε χτες με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, στον οποίο επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση του «αναχρονιστικού» - όπως το χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ - καθεστώτος των «εγγυητριών δυνάμεων».

«Μοντέλο επίλυσης διεθνών διαφορών»

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης που οργάνωσαν οι «δεξαμενές σκέψης» «CONCORDIA» («Κονκόρδια») και «ATLANTIC COUNCIL» («Ατλάντικ Κάουνσιλ»), ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η συμβολή της Τουρκίας «με τρόπο απτό είναι ζωτικής σημασίας και βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας, όπως οι ΗΠΑ, να μεταφέρουν στην Αγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, ιδιαίτερα στα κρίσιμα θέματα που θα αποφασίσουν το τελικό αποτέλεσμα της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων «η Κύπρος θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητές της και την ξεχωριστή της γεωγραφική θέση», ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό διεθνές ενεργειακό κέντρο. Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις Λευκωσίας - Ουάσιγκτον, τις χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας», εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη και διμερής διάλογος για θέματα οικονομικής συνεργασίας, και ήδη «έχουμε δει τις πρώτες σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο». Τέλος, υποστήριξε ότι «η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει μοντέλο επίλυσης δύσκολων διεθνών προβλημάτων»...

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, πριν αναχωρήσει χτες από τα Κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη (όπου στις 25 Ιούλη θα έχει συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν) δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα στη Νέα Υόρκη και ότι το παρόν δεν είναι το τελικό στάδιο του Κυπριακού.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο «τραπέζι» και συνάντησης που είχε ο γγ του ΟΗΕ με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι (χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες), ενώ θα συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ στο πλαίσιο των επαφών του με άλλους ηγέτες χωρών, ο Ν. Αναστασιάδης θα επισκεφτεί μετά τη ΓΣ του ΟΗΕ Παρίσι και Λονδίνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασία εδάφους εν αναμονή των επόμενων συναντήσεων (2019-09-12 00:00:00.0)
Αναθερμαίνεται το παζάρι με συναντήσεις της Λουτ (2019-04-04 00:00:00.0)
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ολάντ (2016-09-29 00:00:00.0)
Διαρκείς επαφές και δηλώσεις ενδιαφέροντος (2016-09-10 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (2015-04-08 00:00:00.0)
Κυπριακό και ΑΟΖ στην ίδια ατζέντα (2013-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ