Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Ανάγκη για κοινό μέτωπο πάλης

Σήμερα η σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ. Μιλά στο «Ρ» το μέλος της Επιτροπής, Γ. Δοβρίδης

Διαδήλωση εργαζομένων κατά της ανεργίας. Η προστασία του ΟΑΕΔ είναι υπόθεση όλων
Διαδήλωση εργαζομένων κατά της ανεργίας. Η προστασία του ΟΑΕΔ είναι υπόθεση όλων
Με στόχο να μπει φραγμός στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ και μετατροπής του σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο εργαζομένων, η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ συγκαλεί σύσκεψη σήμερα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, ώστε να συντονιστεί η πάλη και ο αγώνας όλων των εργαζόμενων στον Οργανισμό. Η συγκρότηση της Επιτροπής απαντά και στη μέχρι σήμερα αδράνεια των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, αλλά και των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Σκοπός της σύσκεψης, όπως επισημαίνει, άλλωστε, και στην πρώτη ανακοίνωσή της η επιτροπή, είναι: «Να οργανωθεί ένας πολύπλευρος αγώνας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, να μπλοκαριστεί η ψήφιση και η εφαρμογή του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης, να διατηρηθεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού, να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα των ανέργων».

Να δημιουργηθεί μέτωπο πάλης

Σχετικά με τη στάση των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων στον ΟΑΕΔ, ο Γ. Δοβρίδης, μέλος της επιτροπής, τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ότι «η στάση τους είναι ένα σεμινάριο κυβερνητικού συνδικαλισμού» και συμπλήρωσε: «Διασπείρανε από την αρχή ότι δεν υπάρχει φόβος για το μέλλον των εργαζομένων, αφήνοντας στην άκρη τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστική η τακτική της ΠΑΣΚ στο πρωτοβάθμιο σωματείο της Αθήνας, που είναι το μεγαλύτερο, το οποίο μεθοδευμένα άφησαν ακέφαλο, ώστε να μην μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Σε επίπεδο Ομοσπονδίας, από την άλλη, στις αποφάσεις που πάρθηκαν, δηλωνόταν φραστικά η αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια. Για να τα αντιμετωπίσουν, όμως, δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια. Ούτε κινητοποιούν τους εργαζόμενους, ούτε τους ενημερώνουν για την κυβερνητική πολιτική. Επιδερμικά μόνο μιλάνε για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, ενώ πολλές φορές υπονόμευσαν αγώνες που ξεκίνησαν».

Ο Γ. Δοβρίδης σημείωσε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από την Επιτροπή Αγώνα και να πιέσουν την Ομοσπονδία, ώστε να δραστηριοποιηθεί. «Πρέπει να πιέσουν την Ομοσπονδία, ώστε να κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους με διάφορες μορφές και να έρθει σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ και άλλα σωματεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο πάλης. Ενώ μέτωπο, που θα αποκαλύψει ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης έρχεται να χτυπήσει την καρδιά της εργατικής τάξης, μετατρέποντας τον ΟΑΕΔ σε σύγχρονο δουλεμπορικό γραφείο. Γι' αυτό όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για δημόσιο και κοινωνικό ΟΑΕΔ, κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν μπαίνει σε παζάρια. Αλλωστε, μόνον έτσι διασφαλίζονται και οι θέσεις των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ», σημείωσε.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, σημειώνοντας ότι «καταργεί τα εργατικά δικαιώματα, την κοινωνική προστασία και οδηγεί τους εργαζόμενους στο σύγχρονο δουλεμπόριο». Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους «για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που καταργεί τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, που υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική των πολυεθνικών».

Το ξεπούλημα του ΟΑΕΔ από την κυβέρνηση καταγγέλλει και η διοίκηση του Πανελλαδικού Συνδικάτου Αποκλειστικών Νοσοκόμων «ΕΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», επισημαίνοντας: «Εμείς σαν κλάδος γνωρίζουμε από το παρελθόν τι συμβαίνει, όταν ιδιώτες ή εταιρίες εμπορεύονται το δικαίωμα της εργασίας, γιατί στο χώρο ήδη δραστηριοποιούνται τέτοιοι ιδιώτες και εταιρίες, και έχουμε υποστεί τις συνέπειες, που είναι ανυπαρξία εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών δικαιωμάτων, μαύρη εργασία». Τέλος, το συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ