Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Επιστροφές» μεταναστών στην Τουρκία

Αλλοι 70 μετανάστες, όλοι άνδρες, «επιστράφηκαν» χτες στην Τουρκία, σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Frontex. Πρόκειται για 51 Πακιστανούς, εννέα άτομα από τη Σρι Λάνκα, επτά Αλγερινούς, έναν Μαροκινό, έναν Αφγανό και έναν Τούρκο. Από αυτούς, τρεις παραιτήθηκαν από τα αιτήματα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, τρεις πήραν απορριπτική απόφαση σε α΄ βαθμό και δεν άσκησαν προσφυγή, ενώ οι υπόλοιποι 63 δεν δήλωσαν επιθυμία χορήγησης καθεστώτος προστασίας.

Ειδικά ο Τούρκος επέστρεψε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 παρ. 3 της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, καθώς, ενώ αρχικά είχε εκφράσει επιθυμία να ζητήσει άσυλο, κατόπιν παραιτήθηκε της χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Η επιστροφή των 70 αλλοδαπών έγινε ακτοπλοϊκά, με πλοίο ναυλωμένο από τη Frontex, το οποίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Συνολικά, από τις αρχές του 2016 έχουν «επιστρέψει» στην Τουρκία 1.055 υπήκοοι τρίτων χωρών με βάση το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, 46 υπήκοοι Τουρκίας με βάση τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και 578 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα, Ο. Βουδούρη. «Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο και πού άδικο, δεν θα μπω σε αυτήν τη διαδικασία». Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «λογικό αριθμό» το 10% των προσφύγων που δεν έχει καταγραφεί. «Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Εχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους», σημείωσε. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στα νησιά και αυτό δημιουργεί δυσκολίες» και για το λόγο αυτό παίρνονται μέτρα. Συγκεκριμένα, «θα δημιουργηθούν χώροι για να ελαφρύνουν τους υπάρχοντες, όχι για να μεταφερθούν και άλλοι». Για τους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ για τις δομές που θα δημιουργηθούν.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αν. υπουργού, ο παραιτηθείς γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ο. Βουδούρης, «ρώτησε» γιατί οι δομές παραμένουν ακόμη χωρίς διοικητές, θεσμικά διορισμένους και γιατί, ένα άτυπο όργανο, το λεγόμενο ΚΕΠΟΜ, με «προφορική εντολή» (ποιανού, σε ποιον, με τι περιεχόμενο;), υποσκελίζει τον συντονιστικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας. Επίσης, γιατί έχει εκχωρήσει τη διαχείριση όλων των τεχνικών έργων του υπουργείου του σε σύμβουλο του πολιτικού γραφείου του, καθώς και σε παιδικό του φίλο, πολιτικό μηχανικό, ενώ υπάρχει θεσμικό τμήμα τεχνικής υποστήριξης. Επίσης, πώς ένας καινούργιος καταυλισμός, το κόστος του οποίου εκτιμάται από έμπειρους διεθνείς οργανισμούς στα 2,5 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται 8,6 εκατ. ευρώ από το προσωπικό του γραφείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ