Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Ισχυρές οι αντιθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων

Υμνητής της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας η ελληνική συγκυβέρνηση

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στη Βιέννη

Copyright 2016 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στη Βιέννη
Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που παραμένουν ισχυρές στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τη «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», αλλά και τη νέα ένταση των διεργασιών που αξιοποιούν το Προσφυγικό για να επιταχύνουν μια σειρά αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, έφερε στο προσκήνιο η νέα «μίνι Σύνοδος» για το Μεταναστευτικό που συγκάλεσε η Αυστρία. Είχε προηγηθεί μια παρόμοια συνάντηση τον περασμένο Φλεβάρη, που εστίαζε και εκείνη στη συμμετοχή χωρών που συνθέτουν το λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο». Συγκεκριμένα είχαν προσκληθεί τότε οι Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Στη «μίνι Σύνοδο» που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχαν προσκληθεί ακόμα και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Ακόμα συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο «οικοδεσπότης» καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, περιέγραψε ως ζητούμενο «ένα νέο συντονισμό για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών».

Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ανακοινώθηκαν. Ωστόσο, αναδείχτηκε ότι οι διαφωνίες μένουν ισχυρές. Χώρες όπως η Αυστρία εστίασαν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα κοντά στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ενώ άλλες, ανάμεσά τους κι η Ελλάδα, επικέντρωσαν στη σημασία να αναλάβουν ειδικές ευθύνες και οι «χώρες προορισμού». Χαρακτηριστικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ότι «οι ποσοστώσεις (σ.σ. καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες - μέλη) σήμερα ξεκάθαρα διχάζουν την ΕΕ, επομένως εγώ πιστεύω ότι έχουν πολιτικά τελειώσει». «Οποιος θέλει να διχάσει την Ευρώπη, ας τους επιτρέψει να θέσουν επί τάπητος το θέμα των ποσοστώσεων, όποιος θέλει να ενώσει την Ευρώπη, ας τους αφήσει να παρουσιάσουν μια διαφορετική αντίληψη της μάχης κατά της παράτυπης μετανάστευσης», πρόσθεσε.

«Ζήτημα - κλειδί» ο έλεγχος των συνόρων

Στη Βιέννη επιβεβαιώθηκε ότι το Προσφυγικό αξιοποιείται ως μοχλός προώθησης επιδιώξεων που σχετίζονται γενικά με την «ασφάλεια», αλλά και ειδικότερα με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Τουσκ χαρακτήρισε «ζήτημα - κλειδί» για την «αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» την «αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και ως «ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου τη στενή συνεργασία με τους εταίρους μας σε Βαλκάνια και την Τουρκία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, περιέγραψε ως στόχο «τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης» και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα δέχεται «μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες σε μηνιαία βάση», στο φόντο βέβαια των ενδοαστικών αντιθέσεων που εκδηλώνονται και στη Γερμανία σε σχέση με το Προσφυγικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών, που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, χαιρέτισαν τη στάση της Μέρκελ, που συχνά επέκριναν.

Από τη δική του μεριά, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε υμνητής γενικά της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας, που με «ομπρέλα» και το ΝΑΤΟ και «όχημα» το Μεταναστευτικό συνδέεται με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές «γέφυρες». Τόνισε ότι «πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη συμφωνία» (του Μάρτη) και εμφάνισε μάλιστα την υπογραφή της ως παράγοντα μείωσης των ροών.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η ΕΕ πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια. Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν τη φιλελευθεροποίηση της βίζας. Πρέπει να ανοίξει η βίζα, αυτή είναι η δέσμευση. Και βεβαίως σε ό,τι αφορά τις επιστροφές». Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε και πάλι «την ενίσχυση της Frontex, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματική δουλειά».

Προχωρά η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, χτες έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, σηματοδοτώντας τις διαθέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών να διατηρήσουν ανοιχτούς τους μεταξύ τους διαύλους, παρά τις κατά καιρούς «βαριές» δηλώσεις που ανταλλάσσονται.

Η επίσκεψη Στυλιανίδη συνδέθηκε με την έναρξη προγράμματος μέσω του οποίου η ΕΕ θα παράσχει «ανθρωπιστική βοήθεια» για τη στήριξη των προσφύγων που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στην Τουρκία, παρέχοντας μηνιαία βοήθεια σε μορφή «ηλεκτρονικού χρήματος» σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. «Η έναρξη αυτού του προγράμματος εδώ στην Τουρκία σήμερα αποτελεί απτό παράδειγμα της ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην προσπάθεια να βρουν μαζί νέους, καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης μιας από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές προκλήσεις των καιρών μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο παζάρι με «μοχλούς» από Προσφυγικό έως Λιβύη (2022-02-09 00:00:00.0)
«Χοντρό» και κυνικό παζάρι για τους ξεριζωμένους απ' τη φτώχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (2018-06-29 00:00:00.0)
Αξιοποιεί στο έπακρο τις αντιλαϊκές της συμμαχίες (2016-09-10 00:00:00.0)
Δώσανε «πράσινο φως» για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (2016-07-07 00:00:00.0)
Παζάρια στις πλάτες αυτών που ξεσπίτωσαν οι ιμπεριαλιστές (2016-03-17 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε η περιοδεία Τουσκ σε χώρες των Βαλκανίων (2016-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ