Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ψηφίσματα και δράσεις αλληλεγγύης κόντρα στο δηλητήριο του ρατσισμού

Πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αναπτύσσονται, ως απάντηση στα κρούσματα ρατσισμού που έχουν εμφανιστεί σε σχολεία με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης το Σάββατο 1η Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας, προχωρούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην περιοχή, κόντρα στο υπόμνημα του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, που δηλώνει ότι δε θα δεχτεί πρόσφυγες στο σχολείο και το οποίο υιοθέτησε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, διαβάζοντάς το μέσα στη Βουλή.

Επιπλέον, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, με το οποίο καταδικάζεται το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Συλλόγου Γονέων και δηλώνεται ότι «στα σχολεία δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για το μίσος του ρατσισμού, του φασισμού και των διακρίσεων». Με το ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί μεταξύ άλλων: Συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας, εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων (εξειδικευμένο και επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κατάλληλες αίθουσες), ασφαλή μεταφορά των παιδιών από κρατικές υπηρεσίες, εξασφάλιση όλων των όρων υγιεινής για τα παιδιά με εμβολιασμούς και εξετάσεις κ.ά.

Στην Ημαθία

Με αφορμή τους Συλλόγους Γονέων Δημοτικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, που αρνούνται τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία τους, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ημαθίας, με ανακοίνωσή του, καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συμβάλουν ώστε και τα προσφυγόπουλα να έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Σημειώνει ότι «ο εχθρός δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά, που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν ν' ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης». Το ΠΑΜΕ επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στήριξε τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, και απαιτεί «να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους», ενώ ζητά μεταξύ άλλων «να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ