Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πρόγραμμα δράσης και προτάσεις για τη λειτουργία των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων

Οι προτάσεις της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ παρουσιάστηκαν χτες

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, που έγινε την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, παρουσιάστηκαν χτες από την Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου, στο κτίριο του Νέου Χημείου, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα απ' όλη την Αθήνα. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στόχο έχουν να συνεχίσουν την πάλη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές - σπουδαστές στις σχολές. Βασικοί σταθμοί είναι το καλωσόρισμα των πρωτοετών και ο σχεδιασμός ενός μεγάλου παμφοιτητικού συλλαλητηρίου το επόμενο διάστημα.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας, και ο Θωμάς Κατσιούλας εκ μέρους του ΔΣ του Μαθηματικού Αθήνας, ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα προβλήματα των φοιτητών - σπουδαστών, τις διεκδικήσεις του ΜΑΣ, καθώς και τις προτάσεις για τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος και τη λειτουργία των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων.

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε ο Κ. Θεοδωρόπουλος τις τοποθετήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, σχετικά με την κατάσταση των πανεπιστημίων, ενώ παρουσίασε σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί, όπως: Οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο για τις σπουδές των παιδιών τους, μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους έχουν δωμάτιο σε εστία. Ενα βήμα πριν το «λουκέτο» είναι το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, ενώ σε εστίες στην Κέρκυρα φοιτητές μένουν ακόμα και σε χώρους που είναι προορισμένοι για αποθήκες. Στα ΤΕΙ, το 70% των μαθημάτων των εργαστηρίων πραγματοποιείται από έκτακτους καθηγητές, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 65%. Πάνω από 1.600 καθηγητές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να συγχωνεύονται μαθήματα ή να μην παραδίδονται καθόλου.

Για τη λειτουργία των συλλόγων

«Σήμερα δεν ξεκινάμε από το μηδέν (...) χωρίς τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα (...) οι φοιτητές - σπουδαστές έχουν ευθύνη να πάρουν την κατάσταση των συλλόγων στα δικά τους χέρια», υπογράμμισε ο Θ. Κατσιούλας, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΜΑΣ για τη λειτουργία των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων, επισημαίνοντας όσα χρειάζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα:

Να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης φοιτητών - σπουδαστών με μαχητικούς και ζωντανούς συλλόγους, που θα προσελκύουν και δε θα απωθούν από τη συλλογική διεκδίκηση. «Γιατί απάντηση στην επίθεση, είπε, που δεχόμαστε, δεν μπορούμε να δώσουμε όσο οι σύλλογοί μας παραμένουν σε κατάσταση διάλυσης και εκφυλισμού (...). Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε όλοι οι φοιτητές το λιθαράκι μας για να ζωντανέψουμε τις ΓΣ, να πραγματοποιούμε τακτικές ΓΣ για την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης (...). Ο σύλλογος στήνει "κάστρα μάχης" σε κάθε έτος, με επιτροπές ετών και εργαστηρίων, προκειμένου να οργανώνεται καλύτερα ο αγώνας, το ΔΣ του συλλόγου ενημερώνει, πρωτοστατεί στη μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών».

Οπως τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη, κρίσιμο επίσης ζήτημα είναι αυτό του προσανατολισμού. «Σήμερα κάθε φοιτητής πρέπει να προβληματιστεί», τονίστηκε εισηγητικά. «Οντως το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλών ειδών αγώνες, όπως "να πέσει ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση" και στη θέση του να έρθει ένας άλλος. Εγιναν αγώνες με συνθήματα όπως "έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα"... Εγιναν όμως και αγώνες που ανέδειξαν την ενότητα εργατών - φοιτητών - αγροτών, που βροντοφώναξαν ότι δεν ανεχόμαστε μια ζωή με ψίχουλα, δεν ανεχόμαστε τα τσακισμένα δικαιώματά μας για να κερδοφορούν στις πλάτες μας οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες. Ποιος βγήκε ωφελημένος από τους "άχρωμους" αποπολιτικοποιημένους αγώνες; Ποιον συμφέρει πραγματικά σήμερα να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια; (...) Οσο το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα δεν διεκδικεί την κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν τα χρόνια της κρίσης, όσο δεν βάζει στον προσανατολισμό του τη διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή, όσο οι αγώνες δεν αποκτούν γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, θα μετρούνται νέες απώλειες. Μόνο ο αγώνας με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να απελευθερώσει την πραγματική δύναμη που ακόμη δεν έχουμε δοκιμάσει όλοι μαζί σαν μια γροθιά».

Τέλος, ο Θ. Κατσιούλας αναφέρθηκε στο ζήτημα της συμμαχίας και της πάλης για την ενότητα του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος μαζί με όλα τα τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική. «Κυβερνήσεις, επιχειρηματίες και τα επιτελεία τους επιτίθενται ενωμένοι απέναντί μας. Χρειάζεται να βρουν απέναντί τους ένα κοινωνικό ποτάμι που θα απλώνεται από τις γειτονιές, τις σχολές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, ενωμένο στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας και τον κοινό μας εχθρό, κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ που ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ