Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Δημοσιεύματα και πιέσεις

Την ώρα που παγιώνεται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα μας και η Κομισιόν με τις πρόσφατες εκθέσεις της βλέπει «προόδους» στη διαχείριση του Προσφυγικού και βελτίωση στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων όπου αναχαιτίζονται τα κύματα των απελπισμένων, η κυβέρνηση απαντά σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δέχεται επικρίσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, χτεσινό δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους παρόντες στην πρόσφατη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών από δέκα χώρες της κεντρικής και νοτιο-ανατολικής Ευρώπης το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μπρατισλάβα, αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ επέκρινε την Ελλάδα και τον Αλ. Τσίπρα για την έλλειψη προόδου στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου χιλιάδων προσφύγων που έχουν ξεμείνει στα νησιά, και για την καθυστέρηση στην επιστροφή όσων απορρίφθηκαν στην Τουρκία.

Απαντώντας χτες, κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίστηκαν πως «είναι απολύτως κατανοητή η σκοπιμότητα διαρροών που έχουν ως στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαιτέρα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD», ενώ αναφέρει πως οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης. Ολα αυτά όταν έχουν μετεγκατασταθεί με το σταγονόμετρο από την Ελλάδα 4.455 πρόσφυγες και περιμένουν 30.000, ενώ στη σύνοδο ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε υμνητής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που προκαλεί τον μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Γιοχάνες Ντίμροντ, επανέλαβε τη θέση του υπουργού Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από εκεί «παράνομα» και έχουν έρθει στη Γερμανία. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται «εκτεταμένη» βοήθεια και από την ΕΕ, για να «ισχυροποιήσει» το σύστημα ασύλου, «τότε», δήλωσε ο Γ. Ντίμροντ, «δημιουργείται αυτονόητα η προσδοκία ότι από τη στιγμή που αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν θα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα», θέτοντας πάλι το ζήτημα της επαναφοράς του «Δουβλίνο 2» σε ισχύ. Επίσης, σχολιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως «πρόκειται για μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ