Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Δεν έχει όρια ο εμπαιγμός των γονιών

Συνέχεια στον εμπαιγμό χιλιάδων οικογενειών που δεν μπορούν, λόγω οικονομικών δυσκολιών ή έλλειψης δομών, να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο παιδικό σταθμό, έδωσε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την κάλυψη όλων των αιτήσεων που έγιναν από τους γονείς για την απόκτηση του voucher (κουπόνι χρηματοδότησης), που τους δίνει τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας του παιδιού τους σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, κάτι που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός προχτές από το βήμα της Βουλής, λέγοντας αυθαίρετα ότι «15.000 περισσότερα παιδιά, αριθμός ρεκόρ, θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς», ο Γ. Μπαλάφας υπεραμύνθηκε της δήθεν... κοινωνικής μέριμνας της κυβέρνησης να δώσει κατά προτεραιότητα το λεγόμενο voucher στις οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε μια, δε, προσπάθεια να καλλιεργήσει συμβιβασμό με αυτή την κατάσταση, ο υφυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχουν παράδεισοι επί της γης ετούτης, δεν υπήρξαν ποτέ και δεν θα υπάρξουν ποτέ», παρουσιάζοντας ως «αναγκαίο κακό» τη σημερινή δραματική κατάσταση για χιλιάδες γονείς.

Θυμίζουμε ότι από τον πρώτο διαγωνισμό, το καλοκαίρι, με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, έμειναν εκτός περίπου 48.000 παιδιά, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και χιλιάδες άλλα που, καθώς δεν είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι γονείς τους δεν κατέθεσαν καν αίτηση. Από τα 48.000, μόλις τα 36.000 θεωρήθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Από τον πρώτο διαγωνισμό, περίπου 10.000 κουπόνια χρηματοδότησης δεν αξιοποιήθηκαν από τους γονείς γιατί δεν βρήκαν θέση σε κάποιο δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Αυτό συνέβη γιατί η κυβέρνηση φέτος άλλαξε τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, δίνοντας το voucher στο δικαιούχο και όχι στη δομή, γεγονός που πριμοδότησε σε μεγάλο βαθμό τους ιδιωτικούς σταθμούς. Ο δεύτερος διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της 25ης Σεπτέμβρη, έδινε το δικαίωμα συμμετοχής στους 36.000 επιλαχόντες γονείς ώστε να λάβουν αυτοί τα αδιάθετα κουπόνια. Από τους 36.000, μόνο περίπου 13 ή 14.000 κατέθεσαν αίτηση, αφού οι γονείς δεν βρήκαν θέση σε κάποιο σταθμό ώστε να φιλοξενηθεί το παιδί τους. Κι όμως, πάνω στο έδαφος της τραγικής αυτής πραγματικότητας που προκαλεί η πολιτική της, η κυβέρνηση πανηγυρίζει περί κάλυψης όλων των αιτήσεων, δηλαδή για περίπου 3 - 4 χιλιάδες επιπλέον του αρχικού προγραμματισμού, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται στο κενό ότι θα δοθούν χρήματα για την κάλυψη των επιπλέον αυτών θέσεων από αυτά των τηλεοπτικών αδειών, χρήματα απ' τα οποία το 60% θα δοθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το υπόλοιπο, «υπό προϋποθέσεις» και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, θα δοθεί για δήθεν... κοινωνική πολιτική.

Την ίδια ώρα, παραμένουν σοβαρά ζητήματα, όπως τα έθεσε χτες κατά τη συζήτηση της Ερώτησης ο Μ. Συντυχάκης. Και συγκεκριμένα, δεν δίνεται λύση για όσους γονείς είχαν τα voucher και δεν βρήκαν θέση. Ούτε για όσους τα πάρουν τελικά, αφού όλες οι δομές είναι υπερπλήρεις. Και βεβαίως, ούτε για τα παιδιά του συνόλου των αιτούντων που απορρίφθηκαν. «Για μας το κριτήριο είναι, και πριν και τώρα, αν καλύπτεται το σύνολο των αναγκών, γιατί είναι ανάγκη τα παιδιά να πηγαίνουν στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Μέσα από την προπαγάνδα σας, επιχειρείτε να εξωραΐσετε πραγματικά εσείς την κατάσταση και χαμένοι να βγουν τα νοικοκυριά και τα παιδιά. Είναι πρόκληση πραγματικά να επιμένεις σε ένα πρόγραμμα που τάχα στηρίζει τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης. Καταλήγοντας στηλίτευσε την πολιτική της ΕΕ που υπερασπίζεται και η κυβέρνηση, πολιτική που δεν θεωρεί επιλέξιμες τις δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Πολιτική που, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «δίνει αφειδώς κρατικό ζεστό χρήμα, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όλα τα ευρωπαϊκά χρήματα, στο μεγάλο κεφάλαιο για την υποτιθέμενη ανάπτυξη και τη δημιουργία αυτού του ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και πετάτε στα τάρταρα στην κυριολεξία τα παιδιά και τα βρέφη. Ταξικοί φραγμοί λοιπόν από την πρώτη στιγμή, από τη βρεφική ηλικία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ