Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Προετοιμάζουν τη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 Οκτώβρη

Συνδικαλιστές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και τον τρόπο που δουλεύουν για την επιτυχία της

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αττικής
Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αττικής
Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, καλούν συνδικάτα της Αττικής από τον κλάδο της Βιομηχανίας. Η πρωτοβουλία ανήκει σε σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συνυπογράφουν το κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για οργάνωση της πάλης με αιχμή το μέτωπο των Συμβάσεων. Πλαισιώνοντας την κίνηση αυτή με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τα σωματεία καλούν στη συγκέντρωση «κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προστασία των ανέργων στο ύψος των αναγκών μας».

Συγκεκριμένα, τη συγκέντρωση οργανώνουν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Συνδικάτο Χαρτεργατών, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών.

Ζήτημα που «καίει» οι Συμβάσεις

Ζήτημα που «καίει» τους μεταλλεργάτες χαρακτηρίζει τις ΣΣΕ ο Κώστας Μυτιληνιού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το σωματείο πήρε την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσει την κινητοποίηση.

«Οι εργαζόμενοι έχουν τα τελευταία χρόνια υποστεί πολλές και μεγάλες μειώσεις», επισημαίνει. Προσθέτει πως οι απώλειες στους μισθούς είναι «δεμένες» και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εργασιακές σχέσεις, με την εκ περιτροπής και την εργολαβική εργασία, που επεκτείνεται συνεχώς στον κλάδο. Συνεπώς, το Συνδικάτο επιδιώκει και μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τη συσπείρωση των εργαζομένων και την πάλη για την επαναφορά των Συμβάσεων, με ό,τι αυτές συμπεριλάμβαναν, όσον αφορά τους μισθούς, το ωράριο, τα μέτρα προστασίας.

Το Συνδικάτο κινείται καθημερινά σε ρυθμούς προετοιμασίας της κινητοποίησης. «Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει και έχει αποφασίσει ένα σχέδιο παρέμβασης πρώτα απ' όλα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως είναι για παράδειγμα τα ναυπηγεία και μεγάλοι βιομηχανικοί χώροι, όπως τα ΕΑΣ», σημειώνει ο Κ. Μυτιληνιού. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες που προκύπτουν από τον αρνητικό συσχετισμό και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που επικρατούν στους συγκεκριμένους χώρους. «Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους αυτούς έχει μετατραπεί σε πραγματική κόλαση και επιβάλλεται τα εμπόδια που υπάρχουν να ξεπεραστούν», τονίζει.

Οπως επισημαίνει, ο ορίζοντας με τον οποίο σχεδιάζει τη δράση του το Συνδικάτο δεν περιορίζεται στην ημερομηνία της κινητοποίησης. «Αμέσως μετά τη συγκέντρωση της Πέμπτης, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε συνέχεια με συσκέψεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Μπροστά μας έχουμε νομοσχέδια για τα Εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, ενώ η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι "άδειο πουκάμισο" για τους εργαζόμενους».

Ιδιαίτερο βάρος σε νέους και ανέργους

Για τον τρόπο που προετοιμάζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων τη συγκέντρωση και τους στόχους που έχει θέσει, μιλά ο πρόεδρός της, Λεωνίδας Σακκάς. «Το σωματείο μας συμμετέχει μαζί με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα στην πρωτοβουλία για τις ΣΣΕ, συνυπογράφοντας κοινό κείμενο, καθώς και σχετική Πρόταση Νόμου», υπενθυμίζει και συνεχίζει:

«Με την κινητοποίηση που οργανώνουμε την Πέμπτη, κάνουμε μια προσπάθεια συντονισμού των συνδικάτων στους κλάδους της Βιομηχανίας με αιχμή το θέμα των Συμβάσεων, προκειμένου να συνδυαστεί η πορεία προς την κατάθεση της Πρότασης Νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων με κινητοποιήσεις στο μέτωπο αυτό. Στόχος είναι να γίνει η πάλη για τις Συμβάσεις υπόθεση όλου του κλάδου, να μπουν στη μάχη για τη διεκδίκηση ΣΣΕ όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι».

Στην κατεύθυνση αυτή, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες («Αφοί Βλάχου», «First Data», «Λιβάνης»), ενώ ήδη στους χώρους δουλειάς έχουν τοποθετηθεί πανό και αφίσες και έχουν μοιραστεί ανακοινώσεις του σωματείου.

Το δικό τους ρόλο στη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης έχουν οι Σωματειακές Επιτροπές. Ηδη, η Σωματειακή Επιτροπή στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» έχει συνεδριάσει και έχει καταλήξει σε κείμενο στήριξης της πρωτοβουλίας του σωματείου. Καλεί τις άλλες Επιτροπές να συνυπογράψουν το κείμενο, αλλά και τους εργαζόμενους να στήσουν Επιτροπές σε χώρους όπου σήμερα δεν υπάρχουν.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συμμετοχή των ανέργων. «Το ζήτημα τούς αφορά, καθώς έχει να κάνει με τους όρους που θα πιάσουν δουλειά», τονίζει ο Λ. Σακκάς. Οπως εξηγεί, το σωματείο θα φροντίσει να έρθει σε επαφή και να καλέσει στην κινητοποίηση κάθε άνεργο που είναι γραμμένος στα μητρώα του, κάθε εργαζόμενο που έκανε το βήμα να το αναζητήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο χώρο της δουλειάς του, κάθε συνάδελφο που συμμετείχε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του, όπως για παράδειγμα στην εκδήλωση για τα παιδιά που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ