Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστών

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πήραν μέσα στο καλοκαίρι Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, η οποία συνεχίζεται και στηρίζεται από εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στο Πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά αναφέρθηκε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην επεκτασιμότητα των κλαδικών Συμβάσεων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο. Αλλά ούτε και στην υπογραφή σύμβασης δεσμευτικής για όλους τους εργοδότες που την υπογράφουν δεν οδηγεί, καθώς και αυτοί θα μπορούν να επικαλούνται λόγους εξαίρεσης και να μην την εφαρμόζουν. Η οργάνωση των εργαζομένων σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, το κράτος τους και τις διακρατικές τους ενώσεις, αυτό είναι που απαιτείται σήμερα, είπε ο συνδικαλιστής και κατέληξε ότι «αυτό είναι το δικό μας προαπαιτούμενο σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Ο Παυσανίας Τσούλας, από την Γ' ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά κι άλλα δικαιώματα. Ειδική αναφορά έκανε στην εμπειρία της ΕΛΜΕ από τα Εσπερινά Λύκεια, όπου φοιτούν παιδιά που δουλεύουν, αλλά, όπως είπε, το 80% είναι ανασφάλιστα, χωρίς ένσημα και πολλές φορές τα παρατάνε, γιατί οι εργοδότες δεν τους δίνουν ούτε την άδεια για να έρθουν το βράδυ στο σχολείο.

Ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καθηλώσει τους πολίτες στον καναπέ, να είναι ικανοποιημένοι με το τίποτα, «παρότι μας έχει οδηγήσει στα κοινωνικά τάρταρα». Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας - σημείωσε - έχουν κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ και συνεχώς συρρικνώνονται. Με αυτό το ύψος των δαπανών, δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια Υγεία, πρόσθεσε. «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Χαιρόμαστε που καταθέτουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, που κάνουν τους μισθούς και τις συντάξεις προνοιακά επιδόματα» είπε σε άλλο σημείο και κάλεσε στο «καραβάνι της Υγείας» που γίνεται αύριο, στο πλαίσιο στάσης εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και απεργίας στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, από το Σωματείο Εργαζομένων Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (ΑΜΣΤΕΛ) και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τόνισε ότι «το δικό μας σωματείο υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με διασφάλιση κεκτημένων και κάποια ελάχιστη αύξηση. Αυτό που ήθελα να πω, είναι ότι ο αγώνας για τις κλαδικές συμβάσεις είναι η ομπρέλα για όλη την εργατική τάξη. Πρέπει να στηριχθεί από όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα αν έχουν υπογράψει ή όχι επιχειρησιακές συμβάσεις. Να οικοδομήσουμε το μέτωπο της εργατικής τάξης απέναντι στην ενιαία επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ. Η μόνη λύση είναι η συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού ελπίδα. Και αν τα πορίσματα των σοφών οδηγούν στην κατοχύρωση και τη διεύρυνση της εργασιακής ζούγκλας, της δουλειάς - λάστιχο με φτώχεια και εξαθλίωση, το δικό μας πόρισμα είναι οργάνωση, αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Τέλος, ο Μιχάλης Ζερβός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού, αναφερόμενος στους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σημείωσε πως «μας οδηγούν στους εργολάβους και τα μπλοκάκια, χαμηλώνουν τους μισθούς μας. Οι συνάδελφοί μας οι αρχαιοφύλακες είναι απλήρωτοι κάθε χρόνο, ενώ βασικό κριτήριο της πρόσληψής τους είναι η ανεργία. Αναρωτιόμαστε πώς ένας άνθρωπος που είναι έναν - ενάμιση χρόνο άνεργος μπορεί όταν πιάσει δουλειά να μείνει άλλους τέσσερις μήνες απλήρωτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ