Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

Μετά από πολύ χαμένο χρόνο απουσίας οργανωμένων δράσεων της πολιτείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ξεκινά τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη η λειτουργία των λεγόμενων «Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων», όπως ανακοινώθηκε χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Παιδείας.

Οι πρώτες θα λειτουργήσουν με τη μεταφορά μαθητών από δύο Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής, δύο της Θεσσαλονίκης, ενός στην Ηπειρο και ενός στην Εύβοια, σε 20 περίπου σχολεία και θα αφορούν περίπου 1.500 προσφυγόπουλα. Η λειτουργία των υπόλοιπων κέντρων θα ακολουθήσει την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας. Τα παιδιά ηλικίας 6 - 15 ετών προβλέπεται να μετακινούνται από και προς σχολεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με πούλμαν και συνοδούς κάθε μέρα για τέσσερις ώρες (2 μ.μ. με 6 μ.μ.), σε μικρές τάξεις υποδοχής όπου θα παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών κ.ά., ενώ τυπώνονται βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας προβλέπεται να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία εντός των κέντρων φιλοξενίας που διαμένουν.

Οπως ανακοινώθηκε επίσης χτες, «τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας αλλά σε διαμερίσματα ή άλλους χώρους στα αστικά κέντρα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα», σε συνεννόηση με τις εκπαιδευτικές αρχές. Γεννώντας ωστόσο ερωτηματικά για το πώς θα εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους το δικαίωμα και των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση ώστε ουσιαστικά να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, χαιρέτισε «την εμφάνιση Οργανώσεων, είτε Διεθνών, είτε ΜΚΟ που συνιστούν την καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο». Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Υγείας που διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος δημόσιας υγείας, ο οποίος να εμποδίζει αυτήν την παρέμβαση την οποία προωθεί το Υπουργείο Παιδείας», εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης και Εσωτερικών, της Επιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε για την εκπαίδευση των προσφύγων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Unicef που αναφέρθηκαν σε ζητήματα χρηματοδότησης του προγράμματος, κ.ά.

  • Στο μεταξύ, προβλήματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να δουλέψουν στις Δομές Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων (ΔΕΥΠ) εντοπίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι αναπληρωτές αυτοί θα μπορεί να μετακινούνται από δομή σε δομή ακόμα σε διαφορετικές Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ όλοι οι αναπληρωτές (πλην των νηπιαγωγών) θα είναι μειωμένου ωραρίου, πράγμα που συνεπάγεται μισθούς - ψίχουλα και μειωμένη προϋπηρεσία. Το ΠΑΜΕ απαιτεί: Να προσληφθούν τώρα και σε μία φάση όλοι οι αναπληρωτές για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία αλλά και στις ΔΥΕΠ. Κανείς με μειωμένο ωράριο, όλοι με πλήρες. Αμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (φαγητό σε λέσχες, μειωμένα εισιτήρια, επίδομα ενοικίου κ.ά.). Καμία μετακίνησή τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ