Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Κανένα τμήμα κλειστό»

Κατά της κατάργησης τμημάτων ΕΠΑΛ διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και μαθητές

Το αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να φοιτήσουν και να ολοκληρώσουν την ειδικότητα την οποία επέλεξαν ήταν στο επίκεντρο της κινητοποίησης που έκαναν, χτες, έξω από το υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμοι και αναπληρωτές, μαθητές και γονείς, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Παλεύουμε για ανοιχτά σχολεία» ήταν το σύνθημα στο οποίο ένωσαν τη φωνή τους μαθητές από διάφορα ΕΠΑΛ, όπως εκείνα των Ηλιούπολης, Καισαριανής, Αγ. Δημητρίου, Γκράβας, Ζωγράφου, που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους, αλλά και από τα ΕΠΑΛ Γαλατά και Αίγινας, όπου η κατάργηση τμημάτων δεν αφήνει πρακτικά άλλη επιλογή από την αλλαγή ειδικότητας, αφού το κοντινότερο σχολείο στο πρώτο είναι στα 80 χιλιόμετρα και το δεύτερο βρίσκεται σε νησί.

Οι μαθητές απαίτησαν «Παιδεία για όλους, κανένα τμήμα κλειστό», να πάρει το υπουργείο Παιδείας πίσω την απόφαση για μαζικό κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες σε μια σειρά από ΕΠΑΛ, σε 60 στην Αττική και σε πολλά ακόμα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν ώστε να μην καταργηθεί η ειδικότητα που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι η απόφαση του υπουργείου έχει πολλαπλές επιπτώσεις καθώς θα αναγκαστούν είτε να την εγκαταλείψουν είτε να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο με κόστος σε χρήμα και σε πολύτιμο - ειδικά για μαθητές της τελευταίας τάξης - χρόνο. «Η αλλαγή σχολείου στην τελευταία τάξη μοιάζει με τιμωρία», έλεγαν χαρακτηριστικά.


Στην κινητοποίηση, πέρα από τους μαθητές, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, γονείς μαθητών, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και η δημοτική αρχή Καισαριανής, όπου επίσης κλείνει τμήμα στο ΕΠΑΛ. Την απόφαση του υπουργείου που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αλλά ταυτόχρονα και ενάντια στους εκπαιδευτικούς κατήγγειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας (αφού ενημερώθηκαν ότι απουσίαζε η πολιτική ηγεσία), που δήλωσαν ότι θα μεταφερθεί στην ηγεσία του υπουργείου το αίτημα για άρση της απόφασης για το κλείσιμο των «ολιγομελών» τμημάτων. Αρνητική όμως ήταν η απάντηση στα αιτήματα για μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο και για την κατ' ιδίαν διδασκαλία σε όσους φοιτούν στα ναυτικά λύκεια. Οι μαθητές, από την πλευρά τους, έθεσαν ζητήματα όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, αφού, όπως τόνισαν, οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα μαθητών και εκπαιδευτικών εξέφρασε στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, σημειώνοντας πως κάθε μέρα αποκαλύπτεται αυτή η πολιτική και πως η μόνη απάντηση είναι ο αγώνας, με όλο το λαό, ώστε το αγαθό της Παιδείας να γίνει πραγματικά δημόσιο και δωρεάν.

Παράλληλα, τη διαμαρτυρία των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων του ΕΠΑΛ Πάρου και πολλών άλλων φορέων του νησιού, για το κλείσιμο τριών τομέων της Β' τάξης στο σχολείο, κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας.

Αντίστοιχη είναι και η διαμαρτυρία των Μαθητικών Συμβουλίων του Εσπερινού και του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου. Οι μαθητές αφού εξηγούν ότι «η ιδιωτική Εκπαίδευση είναι για μας απαγορευτική», αναφέρουν ότι στα Δωδεκάνησα κλείνουν «συνολικά 12 τομείς της Β' τάξης σε Ρόδο και Κω, που εξυπηρετούσαν κατοίκους της παραμεθορίου (...) Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρόδου, η μοναδική σχολική μονάδα βραδινής τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης της Δωδεκανήσου, καλύπτει τις ανάγκες επαγγελματιών, ενηλίκων και εργαζομένων. Κι όμως, επιχειρούν να κλείσουν 2 τομείς της Β' τάξης! Η μόρφωση είναι δικαίωμα, και όχι εμπόρευμα για να υπολογίζεται με το "κομμάτι"», σχολιάζουν οι μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ