Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Στο «κόκκινο» η λειτουργία του

Ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τα εκρηκτικά προβλήματα του Ιδρύματος

Η χτεσινή άμεση αντίδραση των Επιτροπών Αγώνα είχε αποτέλεσμα: Εκατοντάδες φοιτητές δεν πλήρωσαν για το φαγητό που δικαιούνται δωρεάν
Η χτεσινή άμεση αντίδραση των Επιτροπών Αγώνα είχε αποτέλεσμα: Εκατοντάδες φοιτητές δεν πλήρωσαν για το φαγητό που δικαιούνται δωρεάν
«Χάος. Κάθε πέρυσι και καλύτερα» είναι η χιλιοειπωμένη φράση που ακούσαμε από σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο υπολειτουργεί, καθώς φέτος η κατάσταση που επικρατεί στο Ιδρυμα είναι χειρότερη από ποτέ.

«Εδώ και τρεις μέρες, το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε στους διαδρόμους τέσσερις και πέντε ώρες, μήπως και γίνει κάποιο μάθημα. Είναι σπατάλη χρόνου και δυνάμεων», λένε. Φέτος στο ΤΕΙ Αθήνας οι ελλείψεις σε διδάσκοντες έχουν χτυπήσει «κόκκινο», καθώς δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας έκτακτος (περίπου το 70% των διδασκόντων είναι έκτακτοι), λόγω της καθυστέρησης της έγκρισης κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις τους. Να σημειωθεί ότι από το 2005 μέχρι το 2014, οι μόνιμοι του Ιδρύματος μειώθηκαν από 585 σε 429. Οσο για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα φέτος... είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας υπέγραψε χθες μόλις 647 θέσεις έκτακτου προσωπικού για το σύνολο των ΤΕΙ της χώρας!

Επικίνδυνες αλχημείες

Παράλληλα, οι ώρες διδασκαλίας που ανατίθενται σε έκτακτους έχουν μειωθεί κατά 40-50% την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και οι αυξημένες ανάγκες να καμουφλάρονται με αλχημείες, όπως δημιουργία υπεράριθμων εργαστηριακών ομάδων με ένα διδάσκοντα (σε εργαστήριο επικινδυνότητας π.χ. Χημείας ή Βιολογίας, όπου χρησιμοποιούνται χημικά, αν είναι πάνω από 9 σπουδαστές απαιτείται δεύτερος διδάσκοντας, αν δεν είναι επικινδυνότητας απαιτείται δεύτερος διδάσκοντας αν είναι πάνω από 15 σπουδαστές), κατάργηση μαθημάτων και εργαστηρίων. Από το 2010 μέχρι το 2015, οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από έκτακτους είναι 576, από 1.416, και τους δόθηκαν από 7.752 ώρες σχεδόν οι μισές, 3.545 ώρες.

«Είναι κλασικό φαινόμενο πλέον να πηγαίνεις σε εργαστήριο και να είναι 70 και 100 άτομα στην αίθουσα αντί για 30. Στην Πληροφορική πέρυσι ήταν κόσμος κι έξω απ' την αίθουσα», μας λέει ο Θοδωρής.

«Και πέρυσι οι ελλείψεις, το πρόβλημα με την έλλειψη διδασκόντων ήταν σοβαρό. Αλλά φέτος δεν ξέρουμε πότε και αν θα τους έχουμε. Ακόμη κι αν εγκριθούν σήμερα - που δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα - απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά το Νοέμβρη θα έχουμε καθηγητές στα εργαστήρια και στη θεωρία, το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα παραταθεί ή θα κοπεί διδακτική ύλη για να προλάβουμε, δηλαδή ο καθένας στο αντικείμενό του θα έχει ακόμη λιγότερη γνώση», μας λένε οι σπουδαστές, ενώ υπογραμμίζουν ότι η πληρωμή του έκτακτου διδακτικού προσωπικού θα γίνεται από τα ισχνά αποθεματικά του Ιδρύματος (μόνο το 2012 κουρεύτηκαν 9,1 εκατομμύρια ευρώ), όπου όλοι γνωρίζουν ότι δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω». Η αναγκαιότητα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς αναδεικνύεται από ένα επιμέρους αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το οποίο έχει 9 μόνιμους καθηγητές και πάνω από 800 εγγεγραμμένους σπουδαστές!

«Βουνό» τα προβλήματα

Το πετσόκομμα του προϋπολογισμού του Ιδρύματος κατά 72% από το 2008 έχει προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων, που χρόνο με το χρόνο οξύνονται και διευρύνονται. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και της μεθοδευμένης καταστρατήγησης δικαιωμάτων - στο έδαφος της υποχρηματοδότησης που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση - είναι η χτεσινή απόφαση του Ιδρύματος μέχρι τις 15 Οκτώβρη οι σπουδαστές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση να πληρώνουν για να φάνε (το πρόσχημα ήταν το χρονοβόρο της διαδικασίας έγκρισης και έκδοσης της αίτησης για σίτιση). Η αντίδραση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ ήταν άμεση και καίρια, καθώς προχώρησαν στη συμβολική κατάληψη της ταμειακής μηχανής του εστιατορίου, όλοι οι δικαιούχοι έφαγαν δωρεάν και συγχρόνως απαιτήθηκε οι σπουδαστές μεγαλύτερων ετών να χρησιμοποιούν την παλιά κάρτα σίτισης μέχρι να εκδοθεί η καινούρια και οι πρωτοετείς να χρησιμοποιούν τη βεβαίωση σπουδών.

Την ίδια στιγμή, «με το "καλημέρα", σου δίνουν και μια λίστα με αναλώσιμα που πρέπει να αγοράσεις», λέει η Ελένη. Στο Τμήμα Φωτογραφίας πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 400 ευρώ για φωτογραφική μηχανή, γιατί το Ιδρυμα διαθέτει μόλις 15 μηχανές για ...2.000 σπουδαστές. Στο Τμήμα Πληροφορικής κάθονται 3 άνθρωποι σ' έναν υπολογιστή, εκτυπωτές δεν δουλεύουν, στη ΣΤΕΤΡΟΔ αν δεν έχεις αγοράσει ποδιά για τα εργαστήρια παίρνεις απουσία, στο Τμήμα Διακοσμητικής πρέπει να δώσεις 90 ευρώ το εξάμηνο για αναλώσιμα. «Είναι αδύνατον το μεγαλύτερο ΤΕΙ της χώρας, με χιλιάδες παιδιά από επαρχία, να μην έχει ούτε μια φοιτητική εστία πέρα από τα 50 δωμάτια που παραχωρεί το ΕΜΠ, και ποιος θα πρωτοπάει», λέει η Μαρία.

Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να αλλάξει τα πράγματα

Σε αυτές τις συνθήκες, απαιτείται οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι να είναι ζωντανοί κι όχι «σφραγίδες» και οι σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Από την πρώτη μέρα προσπαθούμε να οργανώσουμε τον αγώνα, να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας και να ανταπαντάμε στην όποια κατάσταση με συχνές κινητοποιήσεις. Η συνεπής δράση έχει κατακτήσεις. Πέρυσι καταφέραμε να ανοίξουν νέα εργαστήρια, για να μη στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, να δίνονται δωρεάν τα αναλώσιμα», λέει η Γιώτα Βλάχου, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΓΤΚΣ (που συσπειρώνεται στο ΜΑΣ), και συνεχίζει: «Οι άλλες δυνάμεις σπέρνουν αυταπάτες, εφησυχάζουν τον κόσμο, μας κατηγορούν ότι κινδυνολογούμε, σπρώχνουν τους σπουδαστές στην κατεύθυνση "κοίτα τον εαυτό σου, τις σπουδές σου, να τελειώσεις γρήγορα". Αυτή η λογική προδιαγράφει και τη στάση σου σαν αυριανός εργαζόμενος, να είσαι σκυμμένος και χωρίς δικαιώματα. Μόνο ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ