Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΝΑΤΟ:
«Ευχαριστούμε δε θα πάρουμε»...

ΜΟΣΧΑ.-

Τέλος στους «ευσεβείς πόθους» Αμερικανών, Ευρωπαίων και ΝΑΤΟικών για ενσωμάτωση της Ρωσίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επιχείρησε να βάλει χτες ένας ακόμη Ρώσος αξιωματούχος. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, απέκλεισε κατηγορηματικά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ για τα επόμενα χρόνια δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ένταξη της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια είναι μη ρεαλιστική ή πολύ απίθανη».

Ο Σεργκέι Ιβανόφ δεν προέβη δίχως αφορμή σ' αυτή την ξεκάθαρη δήλωση. Μόλις προχτές, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Στερν», υποστήριζε πως δεν μπορούσε να αποκλείσει «μακροπρόθεσμα την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ».

Είχε, βέβαια ως γνωστόν, προηγηθεί η γνωστή σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία είχε κάνει εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση -πρόσκληση για ένταξη της Μόσχας στο ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Ρωσία. Ωστόσο, και σ' εκείνη την περίπτωση η απάντηση της ρωσικής ηγεσίας, και δη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν ξεκάθαρη. «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από τη διάλυση του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας»... Επιπλέον, η χτεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Αμυνας αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ