Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Με «δικλίδες ασφαλείας» οι έρευνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Υπό τις οδηγίες του επιτελείου του και κάτω από την πίεση ψηφοφόρων, συντηρητικών οργανώσεων κατά των αμβλώσεων, αλλά και τη διχογνωμία της κοινής και επιστημονικής γνώμης γύρω από το ευαίσθητο ζήτημα της γενετικής έρευνας πάνω στα βλαστοκύτταρα ανθρωπίνων εμβρύων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, πήρε την κατά το δυνατόν... «διπλωματική» απόφαση. Αφενός ανακοίνωσε πως αποφάσισε τη χορήγηση κρατικών κονδυλίων από τα ομοσπονδιακά ταμεία για τις έρευνες πάνω στα βλαστοκύτταρα (που διαθέτουν το γενετικό υλικό και τις οδηγίες για τη δημιουργία δεκάδων ζωτικών οργάνων και ιστών του ανθρώπου) ανθρωπίνων εμβρύων, με τη διαφορά πως αυτά δε θα δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν τις σκοπιμότητες της έρευνας, αλλά θα αντλούνται από τις παγωμένες «αποθήκες» των γυναικολογικών κλινικών, που επιδίδονται στην τεχνική αναπαραγωγής που είναι γνωστή ως «μέθοδος του σωλήνα»...

Ο Μπους, που ανακοίνωσε την απόφασή του με εθνικό τηλεοπτικό διάγγελμα διάρκειας 10 λεπτών, προχώρησε και σε λεπτομέρειες προκειμένου να εμφανιστεί πως η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τις, από ηθικής άποψης, παρεκτροπές της γενετικής έρευνας.

Ετσι, γνωστοποίησε πως τα ομοσπονδιακά κονδύλια θα χορηγούνται για γενετικές έρευνες μόνο στα βλαστικά κύτταρα υπαρχόντων ανθρώπινων εμβρύων εφόσον θα έχουν εκπληρωθεί οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις: α) τα βλαστοκύτταρα θα προέρχονται από ήδη υπάρχοντα αλλά πλεονάζοντα έμβρυα που δημιουργήθηκαν μόνο με σκοπό την αναπαραγωγή, β) πως οι άμεσα γιγόμενοι (δηλαδή οι δότες σπερματοζωαρίου και ωαρίου) θα ενημερώνονται και θα ζητείται η συγκατάθεσή τους από τους επιστήμονες, γ) οι άμεσα γιγόμενοι δε θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν οικονομικά ανταλλάγματα από τους ερευνητές.

Επιπλέον, τα ομοσπονδιακά κονδύλια για τη γενετική έρευνα δε θα χορηγηθούν σε έρευνες που γίνονται πάνω σε βλαστοκύτταρα: α) αποβιώσαντων, από φυσικά αίτια, εμβρύων ή εμβρύων που αποβλήθηκαν μετά από άμβλωση, β) σε έμβρυα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο για ερευνητικούς σκοπούς, γ) αφορούν κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων για οποιοδήποτε λόγο.

Τέλος, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε πως συγκροτεί παρά τω γραφείω της προεδρίας του Συμβούλιο Βιοηθικής, με προεδρεύοντα τον Δρ Λέον Κας, ειδικό σε θέματα βιοηθικής και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με σκοπό τη μελέτη της ανθρώπινης και ηθικής πλευράς από τα επιτεύγματα της γενετικής επιστήμης και της ιατρικής τεχνολογίας.

Στο τελευταίο μέρος του τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την προοπτική της κλωνοποίησης ανθρώπου «όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί» γιατί, όπως πρόσθεσε, «είμαστε αντίθετοι στην ιδέα της ανάπτυξης ανθρώπινων όντων για να υπάρχουν απλώς διαθέσιμα τμήματα του ανθρώπινου σώματος ή στη δημιουργία της ζωής επειδή μας εξυπηρετεί». Ωστόσο, κατέληξε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, «υποστηρίζω την επιστήμη και την τεχνολογία αφού πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη ζωή μας, να σώσουν ζωές και να νικήσουν τις ασθένειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ