Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κινήσεις ετοιμότητας εν μέσω έντασης ανταγωνισμών

...και πολυεθνική βαλκανική άσκηση

Ενόσω κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, φαίνεται να λαμβάνονται σχετικά μέτρα ετοιμότητας και στην «από 'δω πλευρά», στο πλαίσιο βεβαίως της ενεργητικής συμμετοχής της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική δράση, εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών αλλά και κρατών της περιοχής.

Σε μια τέτοια βάση και σε μια αλληλουχία κινήσεων που δεν μοιάζει τυχαία, στις 17-19/10 ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης της ΧVΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (καλύπτει τον Βόρειο Εβρο) και συγκεκριμένα τα στρατηγεία, το σύνολο των μονάδων και ανεξάρτητων υπομονάδων των σχηματισμών, καθώς και φυλάκια αυτών.

Οπως ανακοινώθηκε, ίσως και σε μια αποστολή μηνυμάτων, «κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των σχηματισμών, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της αποστολής από το προσωπικό. Ταυτόχρονα, κατεγράφησαν τα σημεία που χρήζουν επεμβάσεως του ΓΕΣ και τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς του, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία επιπλέον βελτιώσεώς τους».

Επιπλέον, στις 19/10 πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Αξιολογήσεως της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση της 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «ΧΩΚ». Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, η οποία εκτελέσθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να εξαχθούν ρεαλιστικά συμπεράσματα, εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Εξάλλου, στις 18-19/10, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού και όλμων από την 96η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής «Χίος». Η εν λόγω ΑΔΤΕ καλύπτει και τις Οινούσσες και τη νησίδα Παναγιά, την ελληνική κυριαρχία επί της οποίας αμφισβητεί η Αγκυρα, όπως φάνηκε και προχτές, με υπερπτήσεις τουρκικού αεροσκάφους από πάνω της.

Τέλος, στις 17-21/10, στο Πεδίο Ασκήσεων και στο Πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας, διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση ειδικών δυνάμεων «BALKAN SHIELD 2016», με τη συμμετοχή μονάδων κρατών - μελών της Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ασκήσεις ειδικών δυνάμεων τύπου «Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises - B 9 CJSE-16» καθιερώθηκαν το 2011, στο πλαίσιο των δράσεων της Διαβαλκανικής Συνόδου Α/ΓΕΕΘΑ, με σκοπό τη «συνεργασία και τον συντονισμό των ειδικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση πιθανής κρίσης». Φέτος, η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και συμμετείχαν μονάδες ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Αλβανία, ενώ «δεν συμμετείχαν μονάδες από Τουρκία και ΠΓΔΜ», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ...

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι τουρκικές προκλήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 3 σχηματισμοί, με συνολικά 6 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 4 παραβάσεις και 6 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά η άσκηση «Παρμενίων» (2021-09-24 00:00:00.0)
Αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις (2017-01-17 00:00:00.0)
Ανάληψη αποστολής για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια (2015-11-12 00:00:00.0)
Υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών (2015-02-27 00:00:00.0)
Η ΝΑΤΟική συνταγή σε πλήρη εφαρμογή (2002-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ