Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Αυταρχισμός και αστυνομική τρομοκρατία

Πληθαίνουν τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, όσο εντείνεται η λαϊκή αγανάκτηση απέναντι στις πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ. Ενα τέτοιο κρούσμα αυταρχισμού σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα με θύματα 4 μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που προπαγάνδιζαν το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», γράφοντας συνθήματα σε τοίχο στην Περιμετρική Οδό της πόλης. Οι 4 κομμουνιστές συνελήφθησαν Σάββατο στις 10.30 μ.μ. και αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι της Κυριακής, αφού προηγούμενα ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον τους και τους παρέπεμψε να δικαστούν στις 5 Σεπτέμβρη.

Πρόκληση αποτελεί η σπουδή της αστυνομίας να προχωρήσει στη σύλληψη μετά από «ανώνυμες» καταγγελίες, αλλά και του εισαγγελέα Υπηρεσίας κ. Θεολογίτη, που έδωσε εντολή να κρατηθούν έγκλειστοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, προκειμένου να περάσουν τη διαδικασία του αυτόφωρου, λες και επρόκειτο για εγκληματίες του Κοινού Ποινικού Δικαίου. Μάλιστα, ερωτηματικά προκαλεί η συμπεριφορά του εισαγγελέα προς τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ταλαιπωρία των συντρόφων, αλλά και η επιμονή του εισαγγελικού λειτουργού να κατηγορεί τους 4 κομμουνιστές για αδίκημα που δε διέπραξαν.

Υποπτη όμως θεωρείται η προσπάθεια της αστυνομίας να διαστρεβλώσει την αλήθεια, προκειμένου να προκαλέσει τα θρησκευτικά αισθήματα του λαού της πόλης, ανακοινώνοντας ότι τα στελέχη του ΚΚΕ έγραφαν συνθήματα σε τοίχο ιερού ναού, και να τον στρέψει ενάντια στους κομμουνιστές.

Ομως αυτή η κακοστημένη επιχείρηση τρομοκρατίας και αυταρχισμού σε βάρος των κομμουνιστών άρχισε να καταρρέει από την επόμενη κιόλας μέρα.

«Την τρομοκράτηση των αγωνιστών δεν μπορεί κανείς να τη δει ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική προσπάθεια συστηματικοποίησης της παρακολούθησης και "πάταξης" της κοινωνικοπολιτικής δράσης των πολιτών και των οργανωμένων μαζών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και καλεί κάθε δημοκράτη, κάθε μαζικό και λαϊκό φορέα του νομού να καταδικάσει τη δίωξη των κομμουνιστών.

Το ιστορικό

Οι τέσσερις κομμουνιστές συνελήφθησαν ενώ έγραφαν συνθήματα σε τοίχο στην Περιμετρική Οδό της Καβάλας, με τα οποία προπαγάνδιζαν το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, κρατήθηκαν 15 ώρες προκειμένου να περάσουν την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο Πέτρος Ταχματζίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΝΕ Καβάλας του Κόμματος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας. Μαζί του συνελήφθησαν και 3 στελέχη της ΚΝΕ.

Για τη δίωξή τους ενεργοποιήθηκε ο ανενεργός νόμος 1491 του 1984, με τον οποίο απαγορεύεται η αφισοκόλληση σε δημόσιους χώρους εκτός από αυτούς που με ευθύνη της ΤΑ έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να καταστεί δυνατό το δικαίωμα των πολιτών να προβάλλουν τις ιδέες τους ή να διαφημίζονται (εμπορικά).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσες φορές στο παρελθόν προέκυψε τέτοια σύλληψη, η αστυνομία κρατούσε τα στοιχεία των πολιτών και στη συνέχεια αν ο εισαγγελέας έκρινε «αναγκαία» τη δίωξή τους τους καλούσε σε απολογία και μετά τους παρέπεμπε σε δίκη. Αυτή τη φορά όμως η «ανοχή» στην πολιτική δράση και παρέμβαση των κομμουνιστών φαίνεται πως εξαντλήθηκε.

Ετσι ο εισαγγελέας έδωσε εντολή κράτησης. Και όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη και κράτηση των συντρόφων του κατά τη διάρκεια πολιτικής δράσης, ο κ. Θεολογίτης του έκλεισε το τηλέφωνο. Στο επαναληπτικό τηλεφώνημα του βουλευτή ο κ. Θεολογίτης αρχικά τον παραπληροφόρησε λέγοντας πως έγραφαν συνθήματα σε σπίτια και στη συνέχεια του έκλεισε και πάλι το τηλέφωνο, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση με την απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι σε εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τελικά οι 4 κομμουνιστές, το μεσημέρι της Κυριακής, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Εκεί άκουσαν για άλλη μια φορά να τους κατηγορεί για αναγραφή συνθημάτων σε σπίτια, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, χτες Δευτέρα, ανακοίνωνε πως οι συλληφθέντες πιάστηκαν να γράφουν συνθήματα σε τοίχο ιερού ναού. Στοιχείο επίσης αναληθές. Τελικά οι διωκόμενοι κομμουνιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 5 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες δηλαδή πριν την ημερομηνία έναρξης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Καβάλα (8 - 9 Σεπτέμβρη).

Η αστυνομία παραπληροφορεί

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως ενώ αρχικά ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, μιλώντας στο συνήγορο των κρατούμενων κομμουνιστών, γνωστοποιούσε ότι η σύλληψή τους έγινε μετά από «ανώνυμη» καταγγελία, στη συνέχεια, χτες Δευτέρα, ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων εμφανίστηκε σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου της αστυνομίας και δήλωνε δημόσια ότι «υπήρξαν επανειλημμένες καταγγελίες διερχομένων πολιτών». Και λίγη ώρα αργότερα, η ΑΔ Καβάλας γνωστοποιούσε στο «Ρ» ότι τις προηγούμενες μέρες ο τοπικός Τύπος εγκαλούσε την αστυνομία που δεν παίρνει μέτρα την ώρα που διάφοροι έχουν γεμίσει δημόσια κτίρια με συνθήματα κλπ.

Τέλος πάντων, ας μπει κάποιος στον κόπο να πει την αλήθεια. Οποια κι αν είναι, διότι η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει τη γύμνια τους έτσι κι αλλιώς. Και φυσικά ο εμπαιγμός που επιχειρούν επιστρέφει σε βάρος τους.

Η διαστρέβλωση της αλήθειας

Εκτός από τα παραπάνω, ερωτηματικά προκαλεί και η προσπάθεια της αστυνομίας να δημιουργήσει λαθεμένες εντυπώσεις, μέσα από το δελτίο ενημέρωσης των ΜΜΕ. Χτες Δευτέρα γράφηκε στον τοπικό Τύπο της Καβάλας, που επικαλείται ανακοίνωση της αστυνομίας, πως οι συλληφθέντες έγραφαν συνθήματα σε τοίχο ιερού ναού επί της οδού Μακεδονίας, περιοχή που καμία σχέση δεν έχει με το σημείο όπου έγινε η σύλληψη.

Χτες το μεσημέρι η ΑΔ Καβάλας ανακοίνωνε στο δελτίο της πως οι 4 συλληφθέντες «κατελήφθησαν να ρυπαίνουν αναγράφοντας με μπογιά σε τοιχίο αντιστήριξης ιερού ναού, επί της Οδού 7ης Μεραρχίας και Περιφερειακής Οδού».

Η αλήθεια όμως είναι πως οι διωκόμενοι κομμουνιστές δεν έγραφαν συνθήματα ούτε σε σπίτια, ούτε σε τοίχους εκκλησίας, ούτε σε τοίχους αντιστήριξης ιερού ναού.

Εγραφαν συνθήματα σε τοιχίο αντιστήριξης σε δυτική είσοδο της σχετικά έρημης Περιμετρικής Οδού της πόλης, σε σημείο που βρίσκεται κοντά σε μικρό ναό, ο οποίος σπάνια λειτουργεί.

Δικαιολογημένη λοιπόν εκτός των άλλων είναι η αγανάκτηση των κομμουνιστών και η ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ με την οποία διαψεύδει τα όσα μεθοδευμένα διαδίδει η αστυνομία και οι άνθρωποί της και καταγγέλλει την ενέργεια αυτή «που συνειδητά προσπαθεί να υποκινήσει το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού στρέφοντάς το κατά των κομμουνιστών. Ο καβαλιώτικος λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ