Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Συλλαλητήρια για την ανεργία σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Στις 2 και 3 Νοέμβρη αντίστοιχα, με αίτημα τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους

Συλλαλητήρια για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, με κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διοργανώνουν σωματεία και φορείς σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 2/11 και την Πέμπτη 3/11 αντίστοιχα.

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, έχει πανθεσσαλικό χαρακτήρα και σ' αυτό καλούν το Εργατικό Κέντρο του νομού, δεκάδες εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, καθώς και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Από το Βόλο, η αναχώρηση των λεωφορείων για τη Λάρισα θα γίνει στις 5.30 μ.μ., από το Δημαρχείο.

Μετά από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για το συλλαλητήριο, εκπρόσωποι συνδικάτων από τη Μαγνησία έκαναν παρέμβαση στη δημοτική αρχή Βόλου, ζητώντας από τον δήμαρχο να μη διακόψει την υδροδότηση κανενός λαϊκού σπιτιού που έχει πρόβλημα να πληρώσει, καθώς και μέτρα ανακούφισης των ανέργων, με μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΜΒ και διαγραφή των χρεών. Με παρόμοια αιτήματα ακολούθησε διαμαρτυρία στη ΔΕΔΔΗΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία της πόλης και Επιτροπές Ανέργων καλούν την ερχόμενη Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μέχρι στιγμής, αποφάσεις έχουν πάρει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο εργαζομένων στον Επισιτισμό. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν άμεση κάλυψη όλων των ανέργων, για όσο διαρκεί η ανεργία, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, με επιβάρυνση κράτους και εργοδοσίας και άλλα. Σε μαζική συμμετοχή στο πλευρό των εργαζομένων καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Εκτός ΟΑΕΔ οι σχολικοί τροχονόμοι

Τέλος, το επίδομα ανεργίας και τη δυνατότητα να εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ αφαιρεί από τους σχολικούς τροχονόμους το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του. Οι σχολικοί τροχονόμοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως «εθελοντές», τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών στα σχολεία, λαμβάνοντας από τις σχολικές επιτροπές 176 ευρώ ως μηνιαία αποζημίωση.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, το υπουργείο αποφαίνεται πως «η παροχή εθελοντικής εργασίας στους δήμους επιδοτούμενων ανέργων (...) συνιστά λόγο αναστολής της επιδότησης των εν λόγω εθελοντών, καθώς δεν θεωρούνται ως διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας». Με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή, «λόγω της μη διαθεσιμότητάς τους στην αγορά εργασίας», η ίδια εγκύκλιος τους στερεί και τη δυνατότητα να εγγράφονται στα μητρώα του Οργανισμού, καθώς «η ανάληψη εξαρτημένης εργασίας ή οποιασδήποτε μορφής απασχόλησης αποτελεί λόγο διαγραφής από το Μητρώο».

Την απόφαση αυτή, η οποία μεγαλώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί τροχονόμοι, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ