Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το έργο γίνεται μνήμη - ιερή παρακαταθήκη αξιών και ιδανικών

Συζήτηση με τον γλύπτη Ηρ. Ξανθόπολο, που φιλοτέχνησε πρόσφατα τον ανδριάντα του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στ. Σαράφη και το άγαλμα- μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Πρόσφατα είχαμε τα αποκαλυπτήρια δύο μνημείων της Εθνικής Αντίστασης, που έγιναν με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιστασιακών οργανώσεων. Και τα δύο αυτά μνημεία φιλοτέχνησε ο ίδιος γλύπτης, ο Ηρακλής Ξανθόπουλος. Το πιο τελευταίο είναι ο έφιππος ανδριάντας του αρχιστρατήγου του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη και το προγενέστερο ένα άγαλμα-μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Τελικά, ευτυχώς που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδίδει κάποιες τιμές στην αντίσταση του ελληνικού λαού κατά το χρονικό διάστημα 1940-'45. Η πολιτεία είναι απούσα από οποιαδήποτε εκδήλωση τιμής στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και στους αγωνιστές της. Ακόμη και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο κολαστήρι της Γυάρου περισσότερο προσφερόταν για εσωτερική κατανάλωση και για λόγους εντυπωσιασμού, προκειμένου να ξεπεράσει το κυβερνών κόμμα τα εσωτερικά του προβλήματα, παρά για μια ειλικρινή εκδήλωση τιμής σε όσους μαρτύρησαν στα πέτρινα χρόνια σ' αυτόν τον πέτρινο βράχο.

Μια συζήτηση με τον γλύπτη Ηρακλή Ξανθόπουλο για τη δουλιά του στα δύο έργα της Εθνικής Αντίστασης έχει πάντα ενδιαφέρον.

- Κύριε Ξανθόπουλε, σε διάστημα τριών μηνών εγκαινιάσατε δύο γλυπτά για την Εθνική Αντίσταση. Το πρώτο στον Αλιμο και το δεύτερο στο Καματερό...

- Το πρώτο είναι ο έφιππος ανδριάντας του στρατηγού Στ. Σαράφη. Η δουλιά αυτή μου ανατέθηκε μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε και χρηματοδότησε ο Δήμος Αλίμου, ενώ το αίτημα κατασκευής του μνημείου ήταν από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ της περιοχής, που εδώ και μια δεκαετία ζητάει να τιμηθεί η μνήμη του αρχιστρατήγου του ΕΛΑΣ. Το έργο στήθηκε στη διασταύρωση της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Αλίμου και στη θέση όπου σκοτώθηκε ο Στέφανος Σαράφης. Το μνημείο έχει ύψος 3,70 μέτρα. Το έργο εγκρίθηκε από την κριτική επιτροπή για την καλή κίνηση του αλόγου, ενώ θεωρήθηκε ότι αποδίδει πολύ καλά τη φυσιογνωμία του αρχιστρατήγου, τον εσωτερικό του κόσμο, τη διορατικότητά του και τα ηγετικά του προσόντα.

Το δεύτερο γλυπτό εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό στο Καματερό. Εχει ύψος 2,4 μέτρα και αναπαριστά τον αντάρτη φρουρό της ελευθερίας από τη γνωστή φωτογραφία του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης, Σπ. Μελετζή.

- Πώς αισθανθήκατε όταν πήρατε την ανάθεση κατόπιν διαγωνισμού να φιλοτεχνήσετε τον ανδριάντα του Στέφανου Σαράφη;

- Ηταν μια ιδιαίτερη τιμή για μένα, μια μεγάλη ευθύνη. Ιδιαίτερα, όταν είναι να αποδώσεις ένα ιστορικό πρόσωπο σαν τον Σαράφη, που η συμβολή του στην Εθνική Αντίσταση και στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο ήταν καταλυτική. Επρεπε να αποδώσω τον άνθρωπο Σαράφη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον ηγέτη και τον οραματιστή. Βέβαια, η ιστορία και το έργο του στρατηγού είναι πασίγνωστα στην Ελλάδα, αλλά στην περίπτωσή μου χρειάστηκε να μελετήσω κάποια βιβλία - κυρίως βιογραφίες - για να γνωριστώ καλύτερα με τον Στέφανο Σαράφη. Πολύτιμη βοήθεια στάθηκε το φωτογραφικό υλικό που μου παραχώρησε ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής.

- Υπήρξαν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα και δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσετε κατά τη διάρκεια της δουλιάς σας;

- Στόχος μου ήταν να αποδώσω τα ηγετικά προσόντα και τη διορατική φυσιογνωμία του Στ. Σαράφη μέσω ενός γλυπτικού συμπλέγματος αναβάτη-αλόγου, ζυγίζοντας σωστά τους όγκους στο χώρο, δημιουργώντας ταυτόχρονα εικαστικά παιχνίδια κίνησης και πλοκής στους άξονες της σύνθεσης.

- Πέστε μας και λίγα λόγια για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που τοποθετήθηκε στο Καματερό.

- Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης έγινε με τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καματερού και των αντιστασιακών οργανώσεων της περιοχής. Το έργο αναπαριστά τον άγνωστο αντιστασιακό φρουρό της ελευθερίας από την κλασική και πασίγνωστη φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή.

- Και μια τελευταία ερώτηση: Αισθάνεστε κάτι σαν γλύπτης της Εθνικής Αντίστασης;

- Αισθάνομαι ένας εκφραστής της λαϊκής ψυχής που με αίσθημα ευθύνης προσπαθώ να αποδώσω μέσω του έργου τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον. Το έργο γίνεται μνήμη-ιερή παρακαταθήκη αξιών και ιδανικών για τους νέους μας.


Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ