Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμάκωση διώξεων και συλλήψεις των ηγετών του HDP

...ενώ υπουργοί της κυβέρνησης του ΑΚΡ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

Μετά τη χτεσινή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
Μετά τη χτεσινή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στη σύλληψη των δύο ηγετών του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, προχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των ευρύτερων διώξεων και ερευνών κατά των «δικτύων τρομοκρατίας», αλλά και σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Συνολικά, έντεκα βουλευτές του HDP συνελήφθησαν, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η αντιπρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Περβίν Μπουλντάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι ηγέτες και τα άλλα στελέχη του HDP συνελήφθησαν αφού είχαν αρνηθεί να καταθέσουν σχετικά με τις έρευνες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τους εκπροσώπους όλων των άλλων κομμάτων, μόνο ένα στέλεχος του HDP προσήλθε κανονικά να καταθέσει και γι' αυτό «κινητοποιήθηκαν» οι αρμόδιες υπηρεσίες. Θυμίζουμε, πάντως, ότι ειδικά σε βάρος των Ντεμιρτάς και Γιουκσεκντάγκ έχουν επανειλημμένα κατατεθεί αιτήσεις για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας, με την κατηγορία της σύνδεσης με «τρομοκρατικές οργανώσεις» (βλ. ΡΚΚ).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του ΑΚΡ στέλνει μηνύματα ότι θα κλιμακώσει τον αυταρχισμό, με στόχο βέβαια πρώτα απ' όλα το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες που χρειάζεται να οργανωθούν για την απόκρουση της αντιλαϊκής του πολιτικής.

Ετσι, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ», ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί πάλι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά τα γεγονότα της 15ης Ιούλη: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύουμε και να αφήσουμε το θέμα (σ.σ. της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας) να λυθεί από μόνο του. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να εξαρθρωθούν εντελώς (σ.σ. οι «τρομοκράτες» και όσοι διοργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος). Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αποτελεί έναν ουσιαστικό μηχανισμό γι' αυτό το σκοπό. Δεν μπορείς να τους αντιπαλέψεις με κανέναν άλλο μηχανισμό».

Θυμίζουμε ότι, ήδη, η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για ένα ακόμα τρίμηνο και - προς το παρόν - αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του Γενάρη του 2017.

Εκρηξη με νεκρούς στο Ντιγιάρμπακιρ

Εκτός από την επιχείρηση της αστυνομίας σε Αγκυρα και Ντιγιάρμπακιρ, που οδήγησε στις συλλήψεις ανώτατων στελεχών του HDP, οι αρχές περικύκλωσαν και την έδρα του κόμματος στην Αγκυρα, στήνοντας οδοφράγματα και αντλίες νερού, σε μια προσπάθεια - κατά ορισμένους - να εμποδίσουν έντονες αντιδράσεις για τις προσαγωγές των βουλευτών.

Στο μεταξύ, αρκετές ώρες μετά τις συλλήψεις, στο Ντιγιάρμπακιρ σκοτώθηκαν οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100, μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, πολύ κοντά σε ένα από τα αστυνομικά τμήματα όπου είχαν οδηγηθεί συλληφθέντες του HDP. Γρήγορα η βομβιστική επίθεση αποδόθηκε στο ΡΚΚ και εμφανίστηκε ως «απάντηση» στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Από τη μεριά του, το HDP εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τις συλλήψεις ως «πολιτική επιχείρηση» και μιλά για «τέρμα της δημοκρατίας».

Ομως, έντονες αντιδράσεις για τις διώξεις κατά του HDP εκφράστηκαν και από το εξωτερικό. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρθηκε σε «σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις.

Αλλά και στο Βερολίνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάλεσε τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας, σημειώνοντας ότι οι συλλήψεις στελεχών του HDP «επιδεινώνουν περαιτέρω δραματικά την κατάσταση».

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ρομέν Ναντάλ, έκανε επίσης λόγο για «σοβαρή ανησυχία» και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Σημειώνουμε ότι, γενικά, τις τελευταίες βδομάδες, έχουν ανέβει ξανά οι τόνοι της κριτικής της κρατών της ΕΕ προς την Τουρκία, σχετικά με το «σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων», στο πλαίσιο βέβαια ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών.

  • Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» επαναφέρει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προμηθευτεί συστήματα «S-400» από τη Ρωσία. Επικαλούμενη μια «υψηλόβαθμη πηγή», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Αγκυρα περιμένει αυτές τις μέρες την ολοκληρωμένη προσφορά της Μόσχας και συνδέει τις διμερείς διαπραγματεύσεις και με την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη ρωσική πρωτεύουσα ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλούσι Ακάρ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ